Categories: Ekonomija

EU PRO nastavlja podršku razvoju opština

Evropska unija (EU) je opredelila 4,5 miliona evra za podršku preduzetnicima i preduzetnicama i mikro i malim preduzećima, najavljeno je danas u Aranđelovcu prilikom zvaničnog predstavljanja novog programa EU za lokalni razvoj – EU PRO. Program bi trebalo da doprinese unapređenju konkurentnosti u 99 lokalnih samouprava, među kojima je i Novi Pazar, a projekti koji će biti podržani biraju se putem javnih poziva, prema unapred određenim kriterijumima. Predstavljanju programa prisustvovao je gradonačelnik Novog Pazara Nihat Biševac.

“Ključna reč danas jeste razvoj, politika održivog, ravnomernog regionalnog razvoja – istakla je na predstavljanju ministar za evropske integracije Jadranka Joksimović. Ona je kazala da se pričalo o tome u prošlosti, ali da nije mnogo urađeno, te da treba menjati i zakonski okvir i zakon o regionalnom razvoju, te istakla potrebu donošenja krovne strategije regionalnog razvoja uz pomoć lokalnih samouprava.

Šef Delegacije EU u Srbiji Sem Fabrici kazao je da je ovaj projekat koncentrisan na regione gde je pomoć trenutno najpotrebnija, te da se kroz njega bave raznim oblastima između kojih su i obrazovanje, poslovna klima i socijalna kohezija.

On je preporučio lokalnim samoupravama da se što više angažuju u okviru ovoh projekta, jer će on omogućiti da i firme sarađuju bolje sa vlastima na lokalu.

Istakao je da EU smatra da su mala i srednja preduzeća suština savremene privrede i dodao da se pored pomoći poslovnom svetu razmatra i socijalna i druge komponente.

“Evropska unija je prvi trgovinski partner Srbije, ako pogledate u prethodne tri godine, izvoz iz Srbije je utrostručen, trgovinska razmena je 64 odsto, a 78 odsto stranih inveticija dolazi iz EU”.

Fabrici je istakao i da je u proteklih 10 godina EU uložila tri milijarde evra bespovratne pomoći Srbiji.Govoreći o procesu pristupanja Srbije EU, Fabrici je kazao da taj proces traje već četiri godine, te da veruje da će ova godina biti ključna za Srbiju za pristupanje, što je potvrđeno Strategijom EK 2025, kao i prošlonedeljnim Samitom u Sofiji.

Prisutni su imali priliku da u Aranđelovcu posete Sajam EU projekata na kome je predstavljen deo dosadašnje podrške Evropske unije Srbiji kao i aktivnosti koje sprovode Ministarstvo za evropske integracije, Evropska investiciona banka i EU Info centar. Predstavljeni su uspešni primeri podrške preduzetništvu, malim i srednjim preduzećima, koji su realizovani kroz različite EU programe kao što je COSME, programe koje realizuje Privredna komora Srbije – Erasmus Program za mlade preduzetnike, Horizont 2020, Evropska mreža preduzetništva, zatim projekti Fonda za inovacionu delatnost i nedavno završenog programa Evropski PROGRES.

S.Lj.

Podeli

Selma Ljajic

Recent Posts

U Tutinu održan veliki skup Foruma žena SDP

U Tutinu je održan veliki skup Foruma žena Sandžačke demokratske partije (SDP) kom su, osim…

11 mins ago

Forum žena SDP Sjenica: ” 2. juna snaga je u nama!”

Forum žena Sandžačke demokratse partije održao je veliki skup u Sjenici. Skupu je, pored članica…

3 hours ago

Jedan od helikoptera iz konvoja iranskog predsjednika Raisija doživio nesreću

Jedan od helikoptera iz konvoja iranskog predsjednika Ebrahima Raisija doživio je nesreću. Državna novinska agencija…

4 hours ago

Do kraja dana toplo, moguća kiša i pljuskovi sa grmljavinom

Do kraja dana u Novom Pazaru toplo, do posle podne sa sunčanim intervalima, posle podne…

7 hours ago

Broj poginulih u izraelskim napadima na Pojas Gaze povećan na 35.386

Najmanje 35.386 Palestinaca je ubijeno u izraelskoj ofanzivi na Pojas Gaze od 7. oktobra prošle…

8 hours ago

Usik apsolutni svetski šampion u boksu

Bokser Oleksandr Usik iz Ukrajine je apsolutni svetski šampion u teškoj kategoriji. Usik je savladao…

8 hours ago