Društvo

Agrobiznis o poljoprivrednim potencijalima našeg kraja

Časopis Agrobiznis koji će biti predstavljen na 85. Međunarodnom sajmu u Novom Sadu više strana posvetio je poljoprivredi Novog Pazara, Sjenice i Tutina. Novinari tog časopisa razgovarali su sa poljoprivrednicima o potencijalima ovog kraja. Sagovornici ovog lista posebno su istakli pomoć Ministarstva turizma i telekomunikacija za doprinos u razvoju turizma na Pešteri, što je veoma značajno za bolji plasman poljopirvrednih proizvoda.

U novom broju časopisa Agrobiznis kroz priče meštana i predstavnika lokalnih samoupurava predstavljena je Pešterska visoravan i njene opštine Sjenica, Novi Pazar i Tutin. Poljoprivredni proizvodi se u ovom časopisu navode kao kvalitetni, zdravi i nadaleko poznati u celom svetu. Pešterska visoravan opisana je sa svim svojim prirodnim nenarušenim lepotama. Poljoprivrednici, koji su i ovaj put pokazali koliko su gostoprimljivi razgovarali su o svojim proizvodima, a čelni ljudi tih opština i grada govorili su o planovima, ali i pomoći koju pružaju lokalne samouprave poljoprivrednicima, čije farme vide kao velike fabrike pod nebom. Ovaj kraj se navodi kao region sa velikim brojem poljoprivrednih gazdinstava i potencijalima za razvoj seoskog turizm. Osim stočasrtva, ovaj list piše o pčelarstvu, a  i o svim poljoprivrednim granama, koje su ovde zastupljene.

Osim čelnih ljudu, predstavnika poljoproprivrednih organizacija, domaćin novinarskoj ekipi Agrobiznisa bio je i državni sekretar Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Senad Mahmutović.

U Agrobiznisu našao se i pčelinjak Murata Baždarevića iz Sjenice, koji poseduje 170 društava. Posebno je istaknuta ispaša pčela na većin nadmorskim visinama, koja je veoma bitna za bolji kvalitet meda.

Kao okosnicu razvoja ugostiteljstva i turizma predstavlje je hotel Borići u sjenici.

Noviniari su posetili i mlekaru „Beni comerc“, vlasnika Nikole Malića i mlekaru Nerko pešter u Pružnju, gde ih je dočekao Elvedin Šačić sa kojim su govorili o ceni otkupa mleka.

Direktor turističke organizacije u Sjenici Mihailo Tripković predstavio je turističkepotencijale te sandžačke opštine i govorio o pšostei turista tokom letnje sezone, a gostima je bila zanimljiva informacija da u ovaj kraj dolaze Poljaci, koje su turistički radnici privukli prezentacijom prirodnih lepota Sjenice u tamošnjem konzulatu naše zemlje. Sjenička kuća iz 19. Veka predstavljena je u ovom poljoprivrednom časopisu>

Proizvodnja mesa i mesnih prerađevina u Sjenici prezentovana je i u preduzeću „Mesoprodukt“,, vlasnika Nezira Fijuljanina.

Najveća i najpoznatija klanica ovog kraja „Turković“, predstavila je čitaocima u Srbiji meso vrhunskog kvaliteta, kao opremu koju poseduje, a koja je bitna za unapređenje proizvodnje mesa i mesnih prerađevina.

Sagovornici ovog lista su osim resornog ministartsva naveli i pomoć Ministarstva turizma i telekomunikacija na čijem čelu je Rasim Ljajić, koji je dao doprinos razvoju turizma na ovim prostorima, te je Pešter postala značajna turistička destinacija, što je kako su istakli veoma bitno  za bolji plasman poljoprivrednih proizvoda.

Agrobiznis pisao je i o radu poljorpivrednih organizacija, Međuopštinske unije poljoprirednih udruženja, Poljoprivredne savetodavne stručne službe i Regionalnog centra za razvoj poljoprivrede.

Oduševljeni kvalitetom proizcvoda i uslovima u kojima rade poljoprivrednici, novinari su pozvali sve da posete Peštersku visoravan i upoznaju se sa poljoprivrrednim potencijalima, prirodnim lepotama koje poseduje i probaju kbvalitetnu i ukusnu hranu.

Podeli