DruštvoVesti

Ramazanska poruka reisu-l-uleme Seada ef. Nasufovića

Povodom nastpajućeg meseca Ramazana, danas je u prostorijama Islamske zajednice Srbije konferenciju za medije održao reisu-l-ulema IZS Sead ef. Nasufović.

“Draga braćo i sestre, večeras, sa zalaskom sunca, počinje prvi dan mjeseca Ramazana u 1439. hidžretskoj, odnosno 2018. miladskoj godini. Ramazan će trajati 30 dana; prvi dan posta je sutra, 16. maja, a posljednji dan posta je 14. juna 2018.godine.

Ramazan je mubarek, odabran i blagoslovljen mjesec zato što je u njemu otpočela objava Kur’ana i zato što je u njemu propisan post:
‘Vi koji ste se pouzdali u Božiju milost, propisuje vam se post kao što je bio propisan i onima prije vas da biste se zaštitili’ – (Kur’an, sura Bekare, ajet 179). Dakle, ibadet (obred) posta je zaštita od svega što čovjeka udaljava od Boga i od čovjeka.

Ramazan je vrijeme u kojem se najsnažnije očituje lična pobožnost svakog čovjeka za koju Svevišnji kaže da se ne može mjeriti ni sa jednom ovosvjetskom vrijednosti.
Zato, s čvrstim uvjerenjem poručujem:

Pravi uspjeh postigao je onaj postač kojega Ramazan nauči samopoštovanju duše u njenoj želji da nadjača tjelesne strasti. Potpuni uspjeh postigao je onaj postač kojega Ramazan nauči samopouzdanju ljudske ličnosti u njenoj želji da živi u moralu. Izvanredan uspjeh postigao je onaj postač kojega Ramazan nauči poštovanju prema čovjeku u njegovoj želji da živi u miru i sreći.

Znajmo i vjerujmo da je Ramazan mjesec u kome je Allahova milost izbavila čovječanstvo kada je bilo na rubu propasti darujući mu Kur’an, i ne gubimo nadu da će ta milost i nama doći.
Samo u iskrenoj pobožnosti svakog vjernika vidim srećnu sadašnjost i sigurnu budućnost za naše narode i našu domovinu.
Zato je srećan onaj koji se u Ramazanu odazove Allahovom pozivu da u postu nađe mir sa sobom i sa svijetom, da nađe ljubav prema Bogu i prema čovjeku. Ne zaboravimo savjet poslanika Muhammeda, alejhisselam: “Postite, bićete zdravi!”

U nadi da će nam Ramazan donijeti zdravlje duši i tijelu, Allahovu milost i oprost, od srca svim pripadnicima islama u domovini i dijaspori želim srećne i berićetne mubarek dane Ramazana. Ramazan-šerif mubarek olsun!”

Odgovarajući na pitanja novinara, reisu-l-ulema je između ostalog kazao da će tokom posta ispred Bajrakli džamije svako veče biti organizovan iftar i da je to večera za sve, pa i za komšije koji ne poste, a koji žele da podele radost iftara.

Komentarišući podatak da Ramazan ove godine u svetu ne počinje svuda u isto vreme, jer će u nekim arapskim zemljama početi u četvrtak, reis efendija je kazao da će se muslimanski vernici pridržavati vaktije zemlje u kojoj žive, a ne zemlje iz koje potiču.

Izvor: Rijaset

 

Podeli