DruštvoKultura

Obilježen Dan bošnjačke nacionalne zastave

Uvodni dio manifestacije svečanog podizanja zastave bio je nastup sazlija koji za okupljene građane izveli starogradske pjesme. Sa svečansoti je poručeno da “Bošnjaci Sandžaka sve svoje želje, planove, ambicije, svoje biće i budućnost isključivo vežu za ovaj prostor na kojem vijekovima žive”.

Bošnjačku nacionalnu zastavu su na jarbol, uz intoniranje himne sandžačkih Bošnjaka “Ja sin sam tvoj”, podigli predsjednik BNV-a Sulejman Ugljanin i mlade uspješne novopazarske sportistkinje, teniserka Fatma Idrizović i kickobkserka Ajla Lukač Predsjednik. Predsjednik Vijeća Sulejman Ugljanin je u svom obraćanju, uputio čestitke Bošnjacima, i rekao da Bošnjaci sa ostalim svim građanima Sandžaka dijele radost na Dan bošnjačke nacionalne zastave i da budućnost pripada mladim odvažnim i ustrajnim.

” Mi sandžački Bošnjaci držimo do svog sandžačkog i regionalnog identiteta, mi smo evropski narod koji evropski misli, evropski živi i evropski radi i koji sa drugim narodima čini nas bogatim u jedinstvu različitosti” , rekao je Ugljanin.

Ugljanin je poručio da Bošnjacima predstoji, da u pravnom okviru, budu ugrađeni u ustave Srbije i Crne Gore i da Sandžak u oba ustava bude ugrađen u skladu sa odlukama referenduma o autonomiji iz 1991. godine. Učesnici Smotre bošnjačkih narodnih igara (SBONI) 2018. su, u narodnim nošnjama, nakon skupa ispred BNV-a, prodefilovali gradskim šetalištem, do Sebilja u centru Novog Pazara gdje su izveli program narodnih igara iz svojih krajeva.

Ove godine predstavila su se kulturno-umjetnička društva iz Kladnja (BiH), Obilića (Kosovo), Plava (Crna Gora), Bujanovca, Sjenice, Tutina i Novog Pazara, kao u grupa sazlija “Sevdah” iz Živinica (BiH). Pored građana, svečanosti su prisustvovali vijećnici i predstavnici BNV-a i, predsjednici sandžačkih općina i gosti iz Bosne i Hercegovine, Kosova i regiona.

Podeli