Vlasi: Stabilnost države se ne gradi ignorisanjem zahtjeva za autonomijom

U organizaciji Stranke demokratske akcije Sandžaka u Domu omladine održana je tribina pod nazivom “Autonomija-formula opstanka” na kojoj su govorili narodni poslanik, Enis Imamović, politički analitičar iz Prištine, Azem Vlasi i predsjednica Vojvođanskog kluba, Branislava Kostić. Sa skupa je poslata poruka da je autonomija važan mehanizam ekonomskog i političkog opstanka Bošnjaka.

“Sandžak je klasični primjer prekogranične regije”, rekao je narodni poslanik Enis Imamović, istakavši da je model Južnog Tirola najprihvatljiviji za Bošnjake zbog sličnosti po broju i strukturi stanovnika. On je istakao da će prilikom prve promjene Ustava Srbije, tražiti da se definiše status autonomne pokrajine Sandžak, kao i da se Bošnjacima vrati status naroda.

“To isto imamo pravo da tražimo i mi ovdje, a to je od koristi kako za Bošnjake tako i za države u kojima žive”, rekao je Imamović

Predsjednica Vojvođanskog kluba Branislava Kostić ukazala na specifičnosti političke situacije u Vojvodini, a samim tim i na karakter i stepen autonomije ove pokrajne. Ona smatra da građani Sandžaka imaju  pravo da se bore za nivo autonomije za koji smatraju da im odgovara.

Politički analitičar iz Prištine, Azem Vlasi, rekao je na ovoj tribini da Srbija treba da izvuče pouku ” da se ne isplati nikome gaziti prava”, jer se to “vraća kao bumerang.”

“Treba imati povjerenja da će progresivne političke snage u Srbiji shvatiti da se stabilnost države ne gradi ignorisanjem zahtjeva za autonomijom” rekao je Vlasi i preporučio Bošnjacima da iskoriste dobre odnose predsednika Srbije Aleksandra Vučića sa predsjednikom Turske Redžepom Tajipom Erdoganom, koji bi mogao da im pomogne u dobijanju autonomije.

Podeli