DruštvoVesti

Predavači bosanskog jezika završili posetu Bosni

Bošnjačko nacionalno vijeće u saradnji sa Udruženjem za mir, obrazovanje i kreativnost iz Bosne i Hercegovine, organizovalo je studijsko putovanje za učitelje i nastavnike koji su doprineli implementaciji nastave na bosanskom jeziku kao i nastavnike čija su deca ostvarila odličan rezultat na opštinskom takmičenju.Učitelji i nastavnici koji vrše nastavu na bosanskom jeziku otputovali su 6.maja u Bosnu i Hercegovinu u cilju osnaživanja i unapređivanja nastave na bosanskom jeziku, te razmene primera pozitivne prakse u nastavi.

Prosvetni radnici iz Novog Pazara, Sjenice, Tutina i Prijepolja u Sarajevu su imali priliku posetiti Zemaljski Muzej Bosne i Hercegovine, mezar rahmetli Alije Izetbegovića, bivšeg predsednika BiH i Filozofski fakultet Univerziteta u Sarajevu gde su prisustvovali predavanju „Metode analize poezije Bošnjaka na orijentalnim jezicima“ doc. dr. Mehrudina Rebihića.

U Tuzli su obišli osnovnu školu „Brčanska Malta“ gde su imali priliku prisustvovati času nastave bosanskog jezika. Kasnije im je upriličena poseta Bošnjačkoj kulturnoj zajednici „Preporod“ kao i prisustvovanje promociji romana Mehmeda Pargana „Grad u cvatu magnolije“.

Kao krajnje aktivnosti studijskog putovanja nastavnici i stručni saradnici za nastavu na bosanskom jeziku posetili su Zvornik i prisustvovali predavanju o bosanskom jeziku od strane prof. dr. Osmana Halilovića i profesora bosanskog jezika Mehmeda Pargana.

Obilaskom Memorijalnog centra Potočari u Srebrenici, učitelji i nastavnici su završili svoje studijsko putovanje.

 

Senada Kalić

Podeli