Društvo

Na Dan Evrope o kulturnom nasleđu Novog Pazara

Srednjoškolci iz Novog Pazara obišli su danas Kulu Motrilju, gde su se upoznali , šta taj spomenik znači i zbog čega predstavlja simbol grada. Ovim događajem obeležen je 9.maj Dan Evrope u Novom Pazaru.

2018.godina proglašena je  Evropskom godinom kulturnog nasleđa i obeležava se nizom raznovrsnih manifestacija u celoj Evropi. Tim povoodom srednjoškolci su posetili Kulu Motrilju. Ovaj spomenik je  sastavni deo Bedema u Novom Pazaru, predstavlja simbol ovog grada. Mnoga istorijska zdanja nadaleko su poznata, ali je Bedem ostao u gradskom jezgru kao svedok istorije i prošlih  vekova. Sve aktivnosti u okviru kampanje “Gde prošlost susreće budućnost” imaju za cilj da se mesta od značaja približe građanima.

Razgovor o kulturnom nasleđu Novog Pazara ispred kule Motrilje obavili su radnici Turističke organizacije. Mladi kažu da su ovakve aktivnosti zanimljive, a i prilika da se upoznaju sa kulturno-istorijskim spomenicima Novog Pazara.

Delegacija EU i EU info mreža u Srbiji (EU info centar u Beogradu i EU info kutci u Novom Sadu i Nišu) organizuju kampanju posvećenu kulturnom nasleđu . Slogan je „Naše nasleđe: Gde prošlost susreće budućnost”, a u planu je održavanje na desetine događaja širom zemlje sa ciljem da se mesta od značaja za kulturno nasleđe približe građanima, kao i da se ojača osećaj pripadnosti zajedničkom evropskom prostoru.

 

Podeli