DruštvoPolitikaVesti

Ljajić: U Srbiju stižu stručnjaci iz Turske koji će sa našim Ministarstvom realizovati izgradnju puteva u Sandžaku

Na pitanje da prokomentariše doček u Turskoj i činjenicu da je srbijanskog predsednika Aleksandra Vučića predsedik Turske Redžep Taip Erdogan lično ispratio na aerodrom, potpredsednik Vlade i ministar trgovine, turizma i telekomunikacija Rasim Ljajić kazao je da čak ni on, koji dugo prati srbijansko turske odnose, do sada nije video ništa slično, I ne samo kada su u pitanju državnici iz Srbije već I nekih drugih zemalja.

To po njegovim rečima ima I te kako veliku važnost jer, kako Ljajić objašnjava, lični odnos koji je napravljen između predsednika Vučića I Erdogana puno znači za unapređenje ukupnih bilateralnih, a posebno ekonomskih, trgovinskih i privrednih odnosa i veza između Ankare i Beograda.

Na taj način iskazan je prijateljski stav prema Srbiji kroz koji su  postignuti I konkretni oblici saradnje u vidu značajnih  investicija I realizacije projekata o kojima je bilo reči tokom ove I prethodne posete, prvenstveno o velikim infrastrukturnim projektima.

’’Reč je o, pre svega, izgradnji auto puta od Beograda do Sarajeva i to o obe trase tog puta. Jedna koja vodi preko Bijeljine, druga koja vodi preko Višegrada. Potpisan je I Memorandum sa turskom kompanijom koju je odredila turska Vlada i koja treba da preuzme deo finansiranja tog projekta, a sa druge strane deo ćemo finansirati mi kroz povoljan kredit koji treba da dobijemo , što takođe sada treba da se definiše. Takođe radi se o izgradnji infrastrukturnih puteva, odnosno pravaca u regionu Sandžaka, pre svega putevi  Novi Pazar- Sjenica- Aljinovići, Novi Pazar- Tutin i Sjenica- Tutin. Već ove nedelje očekujemo jednu tehničku delegaciju turskog Mnistarstva građevine koja će sa našim Ministartsvom građevine početi dogovore koji treba da predstavljaju osnov za realizaciju ovog projekta’’ objasnio je Ljajić.

Ljajić je kazao da realizacija svih ovih projekata ima za cilj privlačenje turskih investicija.

On je podsetio da su u Turskoj potpisani  svi mogući  sporazumi, da je ovo perod odličnih političkih odnosa sa Turskom, da postoji pravni osnov za razvijanje saradnje, te da se u Srbiji stvara poslovni ambijent  koji će uticati na dolazak većeg broja investitora iz Turske, ne samo, kako je dodao Ljajić, u oblasti tekstilne industrije već pre svega na polju poljoprivrede, turizma i drugim industrijskim granama.

 

Senada Kalić

Podeli