Politika

Ko su Zećirovićevi junaci?

Kako se moglo čuti među odbornicima vladajuće koalicije, predstavnici Stranke pravde i pomirenja u gradskom domu  su i na ovom skupštinskom zasedanju pokazali elementarno nepoznavanje književnosti, ali i nezainteresovanost za probleme građana. Naime, odbornik Zukorlićeve stranke Edin Zećirović  izlaganje je započeo stihovima srpske narodne pesme “Ženidba Janković Stojana”, nazivajući je ”našom”. Direktor Narodne biblioteke Elijas Rebronja objašnjavajući kontekst pomenute pesme kazao je da ona govori o pokrštavanju i nacionalno vređa Bošnjake, te nikako ne može biti upotrebljena u kontekstu slanja bilo kakve poruke.

Odbornici vladajuće koalicije smatraju da se nakon Zukorlićevog odricanja ahmedije,  svega bošnjačkog čak i iz naziva stranke, promena političkog pravca jasno vidi i u izlaganjima njegovih odbornika, pa je tako danas Edin Zećirović za skupštinskom govornicom citirao stihove pesme ”Ženidba Janković Stojana”, nazivajući je  ”našom”.

Rebronja: Pesma nacionalno vređa Bošnjake

Epska pesma, odnosno balada iz ciklusa uskočkih pesama pripada srpskoj književnosti i govori o pokrštavanju, odnosno ženidbom glavnog lika Fatimom koju na kraju pesme pokrštava.

Direktor Narodne biblioteke Elijas Rebronja uputio je savet da se članstvom u biblioteci može dosta toga naučiti, naročito o zavičajnoj književnosti.

„Danas se jedan od odobrnika obratio svima nama sa rečima „Svi junaci nikom ponikoše i u crnu zemlju pogledaše“. Za mene je to kao Bošnjaka, kao muslimana uvreda u ovoj multietničkoj sredini, gde treba da se poštujui Srbi i Bošnjaci. Na kraju te pesme se kaže da je neko Fatimu devojku pokrstio na silu kod crkve i oženio. Kakva je to poruka, je li slučajno i namerno. Ja mogu da kažem da je to slučajno rečeno, ali kada vidim kako deluju pojedini odbornici, onda bih rekao da je namerno“, rekao je Rebronja.

Ne vodi mi lijepe djevojke!”
Stade Stojan nasred polja ravna,
Pa on pita lijepu djevojku:
“Je li testir da t’ pogine babo?”
Ona zemlji oči oborila.
Stole skida dugajliju svoju,
Pa prinese crnom oku svome:
Puška pali, a Osman se svali.
Ode Stole svome b’jelom dvoru,
I odvede Fatimu djevojku,
Pa je krsti i privjenča za se”, kaže se u poslednjem delu pesme “Ženidba Janković Stojana”, iz koje je odbronik Zukorlićeve stranke  Edin Zećirović  upotrebio stihove obraćajući se odbornicima.

 

 

 

Podeli