Categories: DruštvoPolitikaVesti

Potpisan Memorandum o izgradnji autoputa Beograd-Sarajevo

Ministarka građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Zorana Mihajlović potpisala je danas u Istanbulu, tokom tursko-srpskog biznis foruma, Memorandum o saradnji s turskom građevinskom kompanijom “Tašjapi” čiji se deo odnosi i na gradnju autoputa Beograd-Sarajevo.

Na osnovu tog memoranduma, turska kompanija treba da uradi tehničke i finansijske predloge nekoliko infrastrukturnih projekata u Srbiji.

“To su rehabilitacija regionalnih puteva Novi Pazar-Tutin i Aljinovići – Sjenica – Novi Pazar, kao i gradnja obe deonice autoputa Beograd-Sarajevo koje se nalaze u Srbiji, od Kuzmina do Sremske Rače, i od Požege do Kotromana, odnosno granice sa BiH”, navodi se u saopštenju Ministarstva građevinarstva.

Kako se navodi u saopštenju, o tim predlozima odlučivaće posebna radna grupa Vlade Srbije.

“Za Srbiju je važna izgradnja autoputa od Beograda do Sarajeva, a taj projekat je i od velikog značaja za čitav region. Srbija je spremna za gradnju autoputa, kako za pravac preko Sremske Mitrovice, tako i za pravac preko Požege, Užica i Kotromana. Zato smatram da je memorandum s turskom kompanijom ‘Tašjapi’ još jedan dobar korak u tom pravcu. Očekujemo da tokom posete Turskoj razgovaramo i o modelima finansiranja izgradnje tog autoputa”, izjavila je ona.

Potpredsednica Vlade Zorana Mihajlović članica je državne delegacije koju predvodi predsednik Srbije Aleksandar Vučić, a koja se od danas nalazi u dvodnevnoj poseti Turskoj.

U ponedeljak u Ankari nakon razgovora dvojice predsednika, Aleksandra Vučića i Redžepa Tajipa Erdogana, Mihajlovićeva će potpisati i Memorandum o razumevanju i saradnji u aktivnostima istraživanja i razvoja u oblastima saobraćaja izmedju Ministarstva gradjevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Srbije i Ministarstva saobraćaja, pomorstva i komunikacija Turske o medjunarodnom drumskom transportu putnika i tereta.

Tokom posete potpredsednica Vlade imaće i bilateralne sastanke s predstavnicima Ministarstva saobraćaja i komunikacija o mogućnostima saradnje u infrastrukturi

Podeli

rtvnp

Recent Posts

Novi Pazar i dalje u KLS

Još jedno mesto Srbiji u ABA ligi sačuvalo je Pazarce u domaćoj eliti, iako su…

11 hours ago

Lekić čestitao Uskrs

Lekić čestitao Uskrs

18 hours ago

Vaskršnja čestitka zamenika gradonačelnika, Vladimira Marinkovića

Vaskršnja čestitka zamenika gradonačelnika, Vladimira Marinkovića

18 hours ago

Biševac čestitao Uskrs

Biševac čestitao Uskrs

18 hours ago

Slab saobraćaj na putevima

Na autoputevima, prioritetnim i frekventim putnim pravcima jutros gotovo i da nema vozila a u…

18 hours ago

Danas promenljivo oblačno i toplije, temperatura do 27 stepeni

U Srbiji danas promenljivo oblačno sa dužim sunčanim intervalima i toplije, samo je u brdsko-planinskim…

18 hours ago