Društvo

Maj miriše na uspešnu godinu za pčelare

Konačno dobra godina za pčelare, jer je poslednjih nekoliko godina, proizvodnja meda zbog loših vremenskih uslova drastično opala. Biće ga, nadaju se dovoljno,a posla ovih dana ima na pčelinjacima.

Posla na pčelinjaku ovih dana ima, sada se postavljaju satne osnove i ramovi, a gde je potrebno i spratovi u košnicama. Predsednik Granskog kluba pčelara Međuopštinske unije poljoprivrednih udruženja Edib Murtezić se i sam bavi ovom poljoprivrednom granom, poseduje oko 100 pčelinjih društava. Kaže da pčelare očekuje solidna godina.

Potražnja bagremovog meda je na ovim prostorima porasla u poslednje tri godine. Dobre bagremove paše godinama unazad nije bilo, a ove godine kako kažu više je cveta nego lista na bagremu.

U Novom Pazaru, Sjenici i Tutinu je u granskom klubu pčelara registrovano oko 500 pčelara. Ova poljoprivredna grana sve više privlači mlade ljude. Pčelari kažu da se svaka tegla meda, koja je kvalitetna proda, te da se u svakoj zemlji gde ima naših ljudi nalazi  med pčelara sa ovog područja.

 

 

Podeli