EkonomijaPolitika

Zajedno za konkurentniji region

“Zemlje jugoistočne Evrope mogu da ponude dobra sistemska rešenja za unapređenje uslova za poslovanje i potrebna im je zajednička platforma koja će voditi proces prenošenja uspešnih ekonomskih reformi među članicama “, ocenjeno je na skupu „Zajedno za konkuretniji region”, koji je organizovala Nacionalna agencija za ekonomski razvoj, uz podršku Nemačke razvojne saradnje i Evropske investicione banke. Dvanaestoj godišnjoj skupštini ove agencije prisustvovala je premijerka, Ana Bnabić,  ambasador Nemačke u Srbiji, Aksel Ditman i brojni predstavnici lokalnih samouprava i nevladinog sektora.

Predsednica Vlade Srbije, Ana Brnabić, naglasila je da podržava inicijativu za uspostavljanje Regionalne platforme za povoljno poslovno okruženje (Business Friendly Environment SEE) i pozvala kolege iz regiona, kao i međunarodne donatorske organizacije da pomognu u realizaciji.

“ Želimo da izvozimo znanje jer svi imamo nešto kvalitetno da ponudimo Makedonija e građevinske dozvole i e-katastar, Hrvatska sistem fiskalizacije, Srbija program certifikacije opština po meri privrede,kao i programe za suzbijanje sive ekonomije i unapređenje konkurentnosti i pozicije na svetskim rang listama – rekla je Brnabić.

Ambasador Nemačke u Srbiji Aksel Ditman istakao je da je Nemačka razvojna saradnja podržala razvoj BFC SEE programa koji je postigao veliki uspeh i  pomogao da gotovo 100 lokalnih samouprava iz pet zemalja unapredi uslove za poslovanje, doprineo je jačanju regionalne saradnje i harmonizaciji uslova za poslovanje. To se odrazilo i na stalni napredak ovih država na Doing business listi te Nemačka podržava dalji razvoj programa i predlog za institucionalizaciju.

Pomoćnik gradonačelnika Novog Pazara, Ermin Đerlek i član Gradskog veća, Ervin Čašić, prisustvovali su skupštini sa ciljem usvajanja principa za unapređenje lokalnog ekonomskog razvoja u naredne četiri godine.

“ Diskutovali smo o načinu unapređenja lokalnog ekonomskog razvoja u naredne četiri godine kao i o problemima sa kojima se svakodnevno susrećemo. Iskustva koja su izlagači preneli biće veoma korisna za plan ekonomskog razvoja, kao i sam susret sa premijerkom,  Anom Brnabić, koja je najavila skorašnji dolazak u Novi Pazar, što za nas predstavlja bitan događaj “ rekao je Đerlek.

Podeli