Društvo

Rendžeri specijalnog rezervata Peštersko polje dobitnici Zelenog lista

Renžeri specijalnog rezerveta Peštersko polje Sabahudin Abdagić i Milorad Babić dobitnici su ovogodišnjeg ekološkog priznanja Zeleni list za pokretanje i sprovodjenje akcije čišćenja i zaštite Pešterskog polja zajedno sa Tursitičkom organizacijom Sjenice. Regionalna turistička organizacija Sandžaka čestitala je rendžerima na nagradi i pozdravila napore opštine Sjenica na očuvanju i unapređenju ambijenta rezervata.

Priznanje za najveće zaštitnike prirode “Zeleni list” danas je dobilo deset pojedinaca, grupa i organizacija, dok je za najvećeg zagađivača proglašena kompanija “Step trans” iz Novog Sada.

Organizatori akcije “Tražimo zagađivača i zaštitnike životne sredine” – Radio Beograd 2 i Pokret gorana Vojvodine – naveli su da je novosadskoj kompaniji “Crni list” dodeljen zbog držanja nekoliko desetina puta veće količine opasnog otpada od one za koju su imali dozvolu.

“Zeleni list” su dobili: Savez mesnih zajednica Temska za borbu protiv izgradnje mini hidroelektrana na Staroj planini, Sabahudin Abdagić i Milorad Babić iz Sjenice za organizovanje čišćenja i očuvanje Pešterskog polja, Naučno-istraživačko društvo studenata biologije i ekologije “Josif Pančić” iz Novog Sada za niz uspešnih akcija u zaštiti prirode i životne sredine, Udruženje UGRIP iz Novog Sada za kontinuirane akcije čišćenja barutnih magacina Petrovaradinske tvrđave i Grin fest zbog čijeg je doprinosa Beograd na svetskoj mapi zelenih prestonica.

Ova akcija je osmišljena pre 35 godina, sa ciljem podizanja svesti o značaju zaštite životne sredine i predstavlja najstarije ekološko priznanje u Srbiji. Pokrenuli su ga ekološki magazin “Čekajući vetar”, Drugi program Radio Beograda i Društvo za čistoću vazduha.

Priznanja su dodeljena u Sremskim Karlovcima.

K.Radović

Podeli