DruštvoPolitika

SDP promoviše kulturu čitanja

Forum mladih Sandžačke demokratske pratije obilježio je Svjetski dan knjige i autorskih prava. Mladi aktivisti ove stranke prolaznicima na gradskom šetalištu poklanjali su odabrane naslove koje su donirali članovi i funkcioneri SDP-a iz sopstvenih kućnih biblioteka.

Na štandu Sandžačke demokratske partije mogli su se naći naslovi za sve uzraste, kako beletristika tako i knjige iz različitih oblasti nauke, do književnih časopisa i popularnih publikacija,  zbog čega je akcija promocije čitanja i poklanjana knjiga naišla na veliko interesovanje prolaznika.  Poklonjeno je nekoliko stotina knjiga.

“ Ovim želimo da pokažemo koliko je knjiga važna. Ona je naša inspiracija naš prijatelj. Ona nam pomažemo da proširimo uma za stvaranje nove ideje, ali I za drugačiji pogled na svijet . U narednom periodu trudićemo se da budemo istrajni u svemu onom za šta smatramo das mo najbolji, a to je stvaranje uslova za kvalitetniji zivot mladih ”, kaže jedna od aktivstkinja i članica foruma mladih SDP, Mersija Ramović.

Odluka o obilježavanju Svjetskog dana knjige i autorskih prava donijeta je na Generalnoj konferenciji UNESCO-a održanoj u Parizu 95. godine.

“ Taj dan je veoma važan i služi nam da znanje sugrađana podignemo na jedan novi nivo, tako što ćemo ih podstaći da čitaju. Želimo da im pokažemo da trebaju da čitaju i da to nije ništa strano već nešto što upotunjuje vrijeme “, kaže predsjednik foruma mladih SDP Novi Pazar, Rijad Ikić.

U Španiji je ovaj dan praznik još od 1923. godine u čast pisca Migela de Servantesa koji je umro na taj dan, takođe obeležavanje ovog dana vezuje se i za datum smrti Vilijama Šekspira.

Podeli