DruštvoVesti

Mahmutović: Ove godine zakon koji će olakšati roditeljima dece sa karcinomom

Dražavni sekretar u Ministarstvu zdravlja dr Meho Mahmutović kazao je, gostujući u Jutarnjem programu PRVE TV, da će tokom ove godine biti usvojen zakon kojim će roditeljima, odnosno jednom od roditelja, dece koja se leče od raka biti omogućeno da ne rade i primaju 100% naknade, umesto dosadašnjih 65% i to do kraja lečenja deteta, a najduže do njegove 18. Godine.

Mahmutović je kazao da će se predlog najpre nači ispred Vlade a potom će ući i u skupštinsku proceduru.

”Lično mislim da će zakon ove godine proći proceduru od usvajanja od strane Vlade, a prethodno dobijanja saglasnosti od drugih ministarstava, nakon čega će i Skupština usvojiti najverovatnije, bar se ja nadam, ovaj zakon i već na jesen ili do kraja godine bismo trebali da ga imamo, a sa zvaničnom primenom počnemo već 2019.” kazao je dr Mahmutović.

Objašanjavajući funkcionisanje domaćeg sistema zdravstvenog osiguranja Mahumutović je kazao da  je on kao takav jedinstven, čak i u svetu, posebnoukazavši na proširena prava iz zdravstvenog osiguranja.

Mahmutović je kazao da je Ministarstvo zdravlja prihvatilo, pa čak i proširilo inicijativu u domenu određenih teških pedijatrisjkih i neuroloških  dijagnoza , a koja se tiče isplaćivanja potpune zarade roditeljima, odnosno roditelju deteta obolelog od karcinoma.

”Poslednjih nekoliko godina mnogo toga kvalitetnog i dobrog se radi u sistemu zdravstva, od toga da pokupavamo da zdravstveno vaspitanje i zdravstvenu kulturu podignemo na jedan viši nivo. Govorimo o skrininzima i prevenciji pa do onih tercijalnih, poslednjih nivoa lečenja.  Nadam se da će na ovaj način i naše Ministarstvo i celo društvo pokazati da smo izuzetno i socijalno i zdravstveno odgovorni” kazao je Mahmutović.

On je, govoreći o prednostima domaćeg zdravstvenog osiguranja naglasio da u Srbiji svi pacijenti imaju šansu i mogućnost da se leče što, kako je objasnio, nije slučaj ni sa daleko razvijenijim zamljama Evrope, dodajući da ovdašnji pacijenti imaju mogućnost lečenja bilo gde u svetu ukoliko u Srbiji za to ne postoje uslovi.

 

Senada Kalić

Podeli