PolitikaVesti

Ambasador Srbije u Ankari: Vučić i pet ministara u Turskoj 7. maja

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić boraviće u zvaničnoj poseti Turskoj 7. maja – izjavio je danas ambasador Srbije u Ankari Zoran Marković.

On je u intervjuu za agenciju Anadolija najavio da će sa Vučićem u Tursku doći pet ministara, među kojima oni zaduženi za spoljnu trgovinu, telekomunikacije i turizam, spoljnu politiku, saobraćaj, energetiku i poljoprivredu, što nagoveštava da su to oblasti buduće saradnje.

Marković, koji je na dužnost stupio 5. aprila pošto je predao akreditive turskom predsedniku Redžepu Tajipu Erdoganu, rekao je da je prethodno bio generalni konzul u Istanbulu više od četiri godine.

– Puno pažnje tokom ove četiri godine posvetili smo ekonomskim pitanjima. Naša ekonomska saradnja je značajno porasla – rekao je on.

Dodao je da mnogi Bošnjaci koji su 60-tih godina došli iz Jugoslavije u Tursku predstavljaju most između Srbije i Turske, primetivši da su mentaliteti dva naroda potpuno isti, kao i da dva društva imaju brojne sličnosti i da turski i srpski jezik imaju 6.000 zajedničkih reči. Marković je naglasio da porast turističkih poseta omogućava ljudima da se bolje upoznaju i vide sličnosti.

Ističući značaj ekonomskih veza između dve države on je dodao: “Naši budući odnosi biće zasnovani na ekonomiji. Ako govorimo o zajedničkim interesima, ekonomskim interesima, mogu da vas uverim da će naši bilateralni politički odnosi biti poboljšani. Zato što će to biti znak ekonomskog rasta”.

– Naša dva predsednika napravili su preduslov za povećanje svake vrste saradnje. Sada poslovna zajednica treba to da prepozna i iskoristi priliku – rekao je on.

Predsednik Srbije ranije je u više navrata najavljivao da će početkom maja posetiti Tursku.

Tanjug

Podeli