DruštvoVesti

Islamska zajednica Srbije obilježila vijek i po postojanja

Islamska zajednica Srbije svečanošću u dvorani “Pendik” obilježila je 150 godina postojanja u Srbiji. Manifestaciji je prisustvovao veliki broj građana, imama, predstavnika diplomatskog kora, društvenog, javnog i političkog života.

Svečanosti u Novom Pazaru a povodom obilježavanja 150 godina Islamske zajednice Srbije prisustvovali su izaslanik predsjednika Uprave za vjerske poslove (Dijaneta) Republike Turske Ali Erbaša, Remzi Birđan, predsjednik opštine Bajrampaša Atila Ajdiner, izaslanik reisa crne Gore, ambasador Ujedinjenih Arapskih Emirata, izlasnici ambasada Turske i Saudijske Arabije u Srbiji i Bosni i Hercegovini, predsjednik Bošnjačkog nacionalnog vijeća Sulejman Ugljanin, gradonačelnik Novog Pazara Nihat Biševac i predsjednici opština Sjenica, Tutin i Rožaje.

Obraćajući se prisutnima reis-ul-ulema Islamske zajednice Srbije Sead ef. Nasufović istakao je da je njegova poruka danas za život muslimanima Sandžaka da nikada ne budu sami i da ih nikada ne bude strah, podsjetivši da je ova manifestacija organizovana i povodom dana rođenja Poslanika Muhammeda a. s. i Dana grada Novog Pazara, Nasufović je kazao da u Novom Pazaru ezan nije prestao da se uči 557 godina.

“Na svijetu ne postoji tvrđi insan nego što je Sandžaklija. Za strah ne znamo jer smo oguglali od svih zbivanja oko nas. Ali s obzirom da Boga volimo, s obzirom da su nam srca velika, uvijek smo patili što smo sami. Od danas mi nismo sami”, poručio je Nasufović.

Specijalni izlaslanik Dijaneta Republike Turske Remzi Birđan je, prenoseći selame od predsjednika Dijaneta Ali Erbaša, uz poruku da muslimani kao pravi vjernici budu braća i jedinstveni. Na manifestaciji je pročitana i čestitka Erbaša, povodom ovog velikog jubileja.

“Koliko je Istanbul blizak gradu Agri na istoku Turske, toliko je Istanbul blizak Novom Pazaru i Sandžaku. Prihvatite srdačne bratske selame od vaše braće. Uzvišeni Bog kaže da su samo vjernici braća i ne mogu biti ništa drugo van toga. Ako se neki musliman ma gdje u svijetu susretne s nekim problemom dužni smo da mu pognemo. Osmanlije su nas uvijek podučavale da budemo tolerantni prema ostalim konfesijama i narodima i stoga trebamo širiti ljubav, bratstvo, toleranciju i poštovanje prema drugima”, istakao je zvaničnik Uprave za vjeske poslove Republike Turske.

Skupu su se obratili predsjednik istanbulske opšine Bajrampaša Atila Ajdiner i predsjednik Bošnjačkog nacionalnog vijeća Suljeman Ugljanin.

“Prenosim vam selame našeg vođe, predsjednika Turske Redžepa Taipa Erdoana. Kao što je i reis rekao, preko pet i po vijekova ovdje se čuje ezan, toliko dugo se osjeća i prisustvo Turske i ono nikad neće prestati da se osjeća, uvijek smo uz vas i nikada nećete ostati sami. Do sudnjeg dana naše prijateljstvo i bratstvo neće prestati. Dok god je Turska jaka, znajte da će biti jaki i Srbija, Novi Pazar i Sandžak.

U kulturno umjetničkom dijelu svečanosti održani su koncerti najpoznatijih izvođača duhovne islamske muzike Samia Ozera i Šabana Burhana koje je pratio hor “Isa beg” a Rijaset Islamske zajednice Srbije darovao je jednog vjernika iz publike besplatnim odlaskom na hadž.

A. Ni.

Podeli