Društvo

Bilgič na Svečanoj akademiji: Važno je da su nam srca blizu

Brojne manifestacije organizovane povodom obeležavanja Dana grada, krunisane su Svečanom akademijom u Domu omladine, u prisustvu brojnih zvanica, prijatelja Novog Pazara iz zemlje i inostranstva. Tom prilikom uručena su priznanja zaslužnima za doprinos razvoju grada, a titulu počasnog građanina ove godine poneo je predsednik Republike Turske, Redžep Taip Erdogan.
Novi Pazar je oduvek bio mesto susreta, međusobnog uvažavanja i poštovanja.

Centralna svečanost 557.rođendana potvrda je da ovaj grad takvu tradiciju neguje već duže od pet i po vekova. U prilog tome govori i retrospektiva protekle 2017.godine, koju su obeležili mnogobrojni događaji važni za razvoj grada, kao i posete prijatelja iz različitih država. Gradonačelnik Novog Pazara Nihat Biševac ocenio je na svečanosti da je godina za nama bila veoma uspešta i istakao da ne bi bilo tako bez pomoći prijatelja Novog Pazar, koji su doprineli realizaciji svih projekata i poboljšanju kvaliteta života Novopazaraca, a to je – naglasio je Biševac – osnovni cilj aktuelne vlasti.

”Želim da zahvalim Vladi Republike Srbije, Republici Turskoj, zemljama EU, UAE, zemljama kao što je: Švajcarska, Nemačka, Norveška, Kanada, Australija i mnoge nama prijateljske zemlje. Bez njihove pomoći sigurno ne možemo nadoknaditi višedecenijski zastoj razvoja našeg grada. Jedino možemo uz njihovu pomoć da iskoristimo sve naše kapacitete, da zajedno i što brže razvijamo naš grad, naš Novi Pazar. Želim da čestitam dobitnicima povelja na njihovim priznanjima i da im zahvalim na svemu što su učinili na afirmaciji našeg grada”, rekao je gradonačelnik Novog Pazara, Nihat Biševac.

Odlukom Skupštine grada, a na predlog gradonačelnika, povelje za 2018.godinu uručene su: ambasadoru Norveške Arne Sanes Bjornstadu, za značajnu donaciju kojom je rekonstruisana OŠ ”Stefan Nemanja”, osnivaču ”Fondacije Nićiforović”, Rodoljubu Nićiforoviću za stipendiranje najtalentovanijih učenika i studenata, i profesoru doktoru Saitu Kačaporu za doprinos u pedagoško-naučnoj oblasti.

Priznanje zaslužni građanin i zlatnik ključ Grada Novog Pazara, dodeljeno je ove godine predsedniku Republike Turske Redžepu Taipu Erdoanu. U ime predsednika Truske nagradu je primio ambasador te zemlje u Srbiji, Tandžu Bilgić. Prenoseći selame i čestitke predsednika Erdoana, počasnog građanina Novog Pazara, Bilgić je rekao da je predsednik, zbog brojnih obaveza bio sprečen da prisustvuje svečanosti, ali da je ”važno da su nam srca blizu”.

557. rođendan proslavljen je sa prijateljima i dragim ljudima iz Novog Pazara, naše zemlje i inostranstva, koji su nakon Svečane akademije mogli da pogledaju izložbu radova Sandžačkog udruženja likovnih umetnika, kao i Reviju pobednika Festivala stvaralaštva mladih.
S.Lj.

Podeli