Kultura

Premijerno izvedena “Deportacija” oduševila publiku

U produkciji Kulturnog centra Novi Pazar premijerno je izvedena predstava “Deportacija” u režiji Gradimira Gojera, a po tekstu novinara i pisca Željka Vušurovića. Novopazarska publika, ovacijama i aplauzom, nagradila je glumačku ekipu, ali i sve koji su radili na ovom zahtjevnom projektu. Riječ je o komadu koji govori o suočavanju sa prošlošću i teškim životnim situacijama kao što su deportacija i gubitak najbližih članova porodice, ali i o problemu osvete, kajanja i mogućeg iskupljenja.

U ovoj društveno angažovanoj predstavi, sa teškom prošošću se suočava kako porodica deportovanih i ubijenih Bošnjaka tokom devedesetih u Crnoj Gori, tako i oni koji su sa funkcionerskih pozicija osmišljavali i činili zločine.

” Mislim da je za pomirnje važna istina i ovaj komad to čini, pruža istinu o dešavanjima u Crnoj Gori. Tako mi je ostalo od dede, mora da se kaže istina, jer bez nje ne možemo napred”, kaže glumac Enver Petrovci.

Glumačaka ekipa sastavljena od glumaca kakva je Jasna Ornela Bery, koja je nedavno snimala sa Anđelinom Džoli, ali i od glumačkih legendi Envera Patrovcija, Dženane Džanić,  Lemane Bećirović, Vahida Džankovića, i Darije Badnjević,  oduševila je publiku i u kamernoj atmosferi izazavala emocije.

” Odajm priznanje prije svega ansamblu koji je u glumačkom smislu nadogradio režiju i tekst, i na taj način učinio komad još boljim, ali i Kulturnom centru i njegovom direktoru, Huseinu Memiću jer je realizovo jedan veoma krupan projekat“, rekao je reditelj Gradimir Gojer.

Direktor Kulturnog centra, Husein Memić, kaže da je ideja predstave da se počene govori o jednoj važnoj temi kao što je deportacija Bošnjaka, na svim mjestima gdje god to  do sada nije bilo moguće. On je izrazio zadovoljstvo  što je jedan ovako značajan projekat uspješno realizovan i što su njim okupljena važna imana iz svijeta pozorišta.

Ministar kulture i sporta kantona Sarajevo, Mirvad Kurić, pratio je  predstavu i rekao da sada dolazi novo poglavlje boljih odnosa saradnje na planu kulture između Novog Pazara i Sarajeva. Kako je rečeno ideja kompletnog projekta iza kog stoji novopazarski Kulturni centar jeste da se o ovoj važnoj temi slobodno govori na svim mjestima, tako da će se predstava igrati u brojnim umjetničkim centrima i teatrima.

Podeli