Društvo

“Srbija nije nazadovala ni u jednoj oblasti”

 

Beograd — Ministarka Jadranka Joksimović izjavila je da je Srbija u izveštaju EK dobila dosta pozitivnih ocena, u smislu da nema nazadovanja ni u jednoj oblasti. Ona je gostujući na RTS, objasnila da je u nekim oblastima Srbija napredovala, u nekim nije, i dodala da nije lako pokriti sve aktivnosti.

“Nisam zadovoljna što neke važne stvari iz oblasti vladavine prava nisu ušle u izveštaj, jer je prošao rok za dostavu materijala. Pre svega ustavni amandmani koje smo poslali Venecijanskoj komisiji, a koji su važan korak u reformi pravosuđa i nezaviosnosti pravosuđa i druga stvar Tužilačka strategija za ratne zločine, takođe nije ušla u izveštaj”, rekla je Joksimović.

Joksimović je dodala i da je izveštaj važan jer na osnovu njega zemlje članice odlučuju, koja će poglavlja i koliko će poglavlja podržati da se otvore u junu tokom bugarskog predsedavanja i želeti da analiziraju izveštaj i vide koliko je urađeno u određenim oblastima.

Joksimović je kazala i da je Srbija dobila obećanje od EU da će i te reforme predstaviti zemljama članicama i uzeti ih u obzir kada se bude donosila odluka o otvaranju poglavlja.

“Imamo pregovaračke pozicije koje su poslate i očekujem da će države članice na osnovu ovog izveštaja uspeti da donesu dovoljno dobru odluku da otvorimo najmanje tri poglavlja. To kažem jer smo do sada u procesu pregovora uvek na međuvladinoj konferenciji otvarali po dva poglavlja, a sada ako bi samo dva otvorili ne znam šta bi bio tako veliki napredak”, rekla je Joksimović.

Upitana da prokomentariše šta očekuje od sutrašne posete šefice diplomatije EU Federike Mogerini, Joksimović je rekla da veruje da će ona poslati dobre i pozitivne poruke.

U Izveštaju je navedeno i da je Priština postigla napredak u formiranju ZSO. To se nije dogodilo, već je samo najavljeno da će se dogoditi u naredna 4 meseca, sto je mimo svih rokova rekla je Joksimović i ukazala da Srbija ne traži ustupke i medveđe usluge – koje se nekada prave drugima, ali da traži isti kriterijum, što je uostalom naše pravo.

Proces evropskih integracija je susret dve političke volje – države koja želi da se pridruži i unapređuje drustvo i EU”, rekla je Joksimović. Ona je naglasila da je otvaranje poglavlje važno i zbog porasta evroskepticizma.

“Poglavlja znače i kad se otvore i kad se zatvore jer to znači da smo reformski proces nastavili, da je to snažan signal o stabilnosti zemlje i da će građani osetiti efekat ekonomskog napretka i novih investitora koji su prepoznati u izveštaju”, rekla je ministarka.

IZVOR: TANJUG

Podeli