DruštvoEkonomija

Prvi Sajam socijalnog preduzetništva u Novom Pazaru

Sajam socijalnog preduzetništva, prvi takve vrste u Novom Pazaru, pa i šire, održaće se sutra u Domu omladine od 11 do 15 časova. Ovu važnu privrednu manifestaciju, u sklopu projekta ”Novi Pazar – novi poslovi”, Gradska uprava organizuje s ciljem povećanja zapošljivosti teže zapošljivih kategorija stanovništva, u partnerstvu sa beogradskom Inicijativom za razvoj i saradnju, sandžačkom razvojnom agenicijom SEDA i Nacionalnom službom za zapošljavanje.

Ova važna privredna manifestacija u okviru obeležavanja Dana grada okupiće oko 20 socijalnih preduzetnika iz cele Srbije. S obzirom da ova oblast još uvek nije zakonski regulisana, Sajam socijalnog preduzetništva u Novom Pazaru mogao bi se okarakterisati i kao polazna osnova za održivi razvoj preduzetništva koje pospešuje zapošljavanje teže zapošljivih kategorija stanovništva.

”Sajam je praktično u sklopu projekta koji smo dobili od Vlade Nemačke ”Inicijativa za inkluziju”, a naš projekat se zove ”Novi Pazar – novi poslovi”, kroz koji želimo da, pre svega povećamo zapošljivost u napšem gradu, a posebno ranjivih grupa: readmisanti, Romi i pre svega mladi”, rekao je Murić.

On je istakao značaj panel diskusije kroz koju će biti predstavljen novi model inovativnog preduzetništva, ali i iskustva socijalnih preduzetnika iz različitih krajeva Srbije.

Kroz ovakav projektat u Novom Pazaru biće osnovana dva socijalna preduzeća, na osnovu već dostavljenih biznis planova, koja će na startu dobiti finansijsku pomoć od po pet hiljada evra.

S.Lj.

Podeli