Categories: DruštvoEkologija

Pazar sve više blista

U okviru ekološke kampanje ”Da Pazar zablista”, koju je pre skoro mesec dana pokrenula Gradska uprava Novog Pazara, ovog vikenda, uoči nedelje obeležavanja Dana grada, organizovana je intenzivnija akcija čišćenja gradskih i prigradskih naselja. U akciji su učestvovali učenici osnovnih i srednjih škola, članovi Odreda izviđača ”Sandžak”, mladi aktivisti različitih političkih partija, predstavnici nevladinog sektora, ali i prvi čovek Novog Pazara, Nihat Biševac, kao i šefica kancelarije Misije OEBS u Novom Pazaru, Mikaela Turman.

Masovnom akcijom čišćenja, uoči nedelje posvećene obeležavanju Dana grada, uklonjene su brojne gradske divlje deponije. Čistilo sa na keju, pored rečnih korita, u blizini škola, naseljima Lug, Bukreš, Jalija.. uređena su izletišta ali i prigradska naselja. Pored Gradske čistoće i drugih javnih preduzeća, angažovanih, ovim povodom pojačanim kapacitetima, da Pazar zablista u značajnoj meri doprineli su najmlađi Novopazarci,  izviđači Sandžaka, osnovci i učenici svih novopazarskih srednjih škola. Učenici Škole za dizajn tekstila i kože, za ovu priliku obezbedili su i majce na natpisom ”Da Pazar zablista”. Oni su, zajedno sa izviđačima i učenicima Ekonomsko-trgovinske škole čistili izletište ka Đurđevim stupovima. Prijatno su se iznenadili, kažu, kad im se pridružio i gradonačelnik lično.

’’Ovo je nedelja pred Dan grada. Cilj nam je da podržimo ove mlade ljude i da podignemo ekološku svest’’ rekao je gradonačelnik Nihat Biševac. On je pozvao sugrađane da se priključe akciji, da imaju inicijative, da kažu koji deo grada bi trebalo da izgleda lepše. ‘’Svi zajedno možemo doprineti da naš grad lepše i bolje izgleda’’, kazao je Biševac.

Akciji su se priključili svi oni koji vole svoj grad i žele da Pazar lepše izgleda. A da ovaj grad ne vole samo Novopazarci, potvrđuje nam ličnim primerom šefica kancelarije Misije OEBS-a u Novom Pazaru Mikaela Turman. Čula je za akciju i dobrovoljno se pridružila u želji da, kako je istakla, da lični doprinos stvaranju boljih uslova za život sadašnjih i budućih pokolenja.

Radno je bilo i u naselju Bukreš gde su izletište kraj nedavano izgrađenih sportskih terena čistili gimnazijalci I učenici Medicinske škole. A da bi sakupljeni otpad otišao na pravu adresu zadužena su javna preduzeća.

Ekološka kampanja ”Da Pazar zablista počela je pre mesec dana. Velika vikend akcija pripremala se tokom cele protekle nedelje, kada su škole dobile posebne mrežaste kontejnere i drugu opremu, kako bi đaci najpore očistili školska dvorišta i tako se pripremili se za još veći doprinos lokalnoj zajednici.

S.Lj.

Podeli

Selma Ljajic

Recent Posts

Super liga Srbije: Radnik – Novi Pazar 1:4

Novi Pazar je sa 39 bodova deveti u Super ligi Srbije, odnosno vodeći u plej-aut…

3 hours ago

Radni vikend u SDP: Zasedali Politički savet i Komisija za statutarna pitanja

U centrali Sandžačke demokratske partije (SDP) u Novom Pazaru radna subota. Protekla je u održavanju…

5 hours ago

Međedović bez trećeg kola u Madridu

Novopazarac propustio dve set lopte u desetom gemu prvog seta.

8 hours ago

Međedović gubi u Madridu: Lehečka vodi 1:0 u setovima

Teniser iz Novog Pazara, Hamad Međedović, izgubio je prvi set u drugom kolu masters turnira…

8 hours ago

Gaza: Od 7. oktobra ubijeno najmanje 34.388 Palestinaca

U izraelskim napadima na Pojas Gaze u posljednja 24 časa najmanje 32 Palestinca su ubijena,…

9 hours ago

Počeo meč Hamada Međedovića u Madridu

Teniser iz Novog Pazara, Hamad Međedović igra drugo kolo masters turnira u Madridu. Protivnik mu…

9 hours ago