Ljajić: Nema ekonomskog rasta bez povećanja izvoza

Ministar trgovine, turizma i telekomunikacija Rasim Ljajić izjavio je u Mostaru da Srbija treba da poveća robnu razmenu sa BiH, kao i da povećanje izvoza može da ubrza privredni rast naše zemlje.

-Sa BiH imamo robnu razmenu na nivou od 1,7 milijardi evra godišnje, naš izvoz je bio (prošle godine) oko 1,2 milijarde – rekao je Ljajić Tanjugu.

Kako je rekao, Srbija učestvuje kao zemlja partner na Međunarodnom sajmu privrede u Mostaru, od 10. do 14. aprila, kako bi otvorila nova tržišta za naše privrednike.

-Ovde smo da bi otvorili nova tržišta za naše privrednika i da oni naprave nekoliko novih ugovora i pronađu partnere u Mostaru. Siguran sam da je to najbolji način za oporavak naše ekonomije. Nema ekonomskog rasta bez povećanja izvoza, ali da biste povećali izvoz morate, osim toga što treba da imate kvalitetan proizvod, da obezbedite i nova tržišta – rekao je Ljajić na prijemu u organizaiciji Privredne komore Srbije.

Ljajić ističe da su svako novo tržište i svaki novi partner šansa više za naše privrednike da budu konkurentniji. Prema njegovim rečima, Srbija iz BiH uglavnom uvozi poluproizvode i sirovine, a plasira u BiH veliki deo proizvoda uključujući i žitarice, voće i povrće i druge artikle.

-Ne postoji neki poseban sektor na koji treba staviti fokus, sve zavisi kakve su mogućnosti i komplementarnost naših privreda. Privrednici najbolje nalaze puteve za povećanje trgovinske saradnje. Prošlo je vreme kada su države različitim ugovorima kontrolisale određenu vrstu roba i proizvoda, to je vreme za nama, posao države je da stvori politički ambijent i poslovnu klimu i da ima dobre ugovore – dodao je.

Ljajić ističe i da Srbija sa BiH ima ugovor o slobodnoj trgovini u okviru CEFT-a sporazuma i da je država sa svoje strane uradila dobar deo posla i da je sada na privrednicima da pronađu puteve za povećanje izvoza.

Tanjug

Podeli