Društvo

Za Evropski izveštaj kazna i do 50.000 dinara

Usvajanjem izmena  Zakona o bezbednosti saobraćaja i zvanično je definisana visina štete do koje ne mora da se zove policija da izvrši uviđaj, već može da se popuni Evropski izveštaj o saobraćajnoj nezgodi. Povećane su i kazne za vozače koji u automobilima ne budu imali ovaj papirni obrazac.

Evropski izveštaj kod saobraćajnih nezgoda do sada se popunjavao kod manjih šteta i gde je krivica jednog od učesnika očigledna. Dopunama Zakona o bezbednosti saobraćaja zakonodavac je sada precizirao iznos štete do 200.000 dinara.

Evropski izveštaj o nezgodi popunjava se isključivo kada nema povređenih i kada se oba učesnika u nezgodi slažu oko toga ko je kriv. Međutim, ako  niko ne želi da prizna krivicu moraćete da pozovete policiju.

Vrlo korisna strana popunjavanja Evropskog izveštaja o nezgodi jeste činjenica da ukoliko ste nezgodu izazvali čineći neki ozbiljan saobraćajni prekršaj, nećete ići kod sudije, koji bi mogao da vam odredi veliku novčanu kaznu, kao i više kaznenih poena i privremeno oduzme dozvolu. Zato, izveštaj morate da imate u automobilu. U suprotnom kazna je po Novom zakonu  od 10.000 do 50.000 dinara.

Podeli