KulturaVesti

Novopazarci uživali u zvucima osmanske muzike

Novopazarska publika uživala je na koncertu “Zvuci osmanske muzike“ u Kulturnom centru koji je trajao preko sat i po vremena, a koji je organizovan s ciljem upoznavanja sa tradicionalnom muzikom iz Anadolije. Nakon Bihaća koncert u ovom gradu organizovao je Institut „Yunus Emre“, a karavan nastavlja turneju u još nekoliko gradova Balkana.

Turska je danas moderna država, u njenim korijenima utemeljena je tradicija koja je najvažniji segment kulture. Sve to doživjela je i publika na koncertu osmanske muzike u Novom Pazaru, a to je i bio cilj organizatora.

„Zahvaljujem se gradu koji je pomogao pri realizaciji koncerta i publici koja je došla da uživa u spektaklu. Veoma je važno da se organizuju ovakvi projekti i aktivnosti koje nas spajaju. Osmanlije su ovdje bile prisutne, i u Beogradu se osjeća da se ovdje desila baš ta kultura. Sandžak ima posebnu vezu sa tim periodom. Cilj Instituta „Yunus Emre“ je da istakne zajedničke detalje iz kulture i da ih međusobno dijelimo“, rekao je direktor Instituta „Yunus Emre“ u Beogradu Fahri Akdogan.

Sličnih aktivnosti, ali i brojnih drugih kulturnih događaja u saradnji sa ovdašnjim institutom „Yunus Emre“ biće i u narednom periodu. Pored pjesama i ilahija, publikaje uživala i u prikazu tradicionalnih turskih narodnih plesova i igara, koje su izveli mladići i djevojke obučeni u tradicionalnu tursku narodnu nošnju.

A. Ni.

Podeli