Politika

BNV ne prihvata presedane na štetu manjina

Predstavnici manjina su na okruglom stolu povodom predstavljanja nacrta Zakona o izmenama i dopunama zakona o nacionalnim savetima nacionalnih manjina, održanom u Kučevu, u svojim komentarima izrazili nezadovoljstvo sa predloženim tekstom Nacrta zakona zbog, kako se navodi u saopšetenju Bošnjačkog nacionalnog vijeća, činjenice da takav predlog umanjuje dostignuti nivo prava, te predstavlja korak unazad u ostvarivanju manjinskih prava u Srbiji. U Bošnjačkom nacionalnom vijeću naglašavaju da ne prihvataju pravne presedane na štetu manjina.

Pravnik savetnik BNV, Ahmedin Škrijelj, ocienio je da prijedlog zakona nije dao odgovor gotovo ni na jedno bitno pitanje kako bi se nacionalna veća, kao institucije manjinske samouprave u pravnom smislu razvila i učvrstila, pozvao je Vladu Srbije da u nacrt ugradi prijedloge koje je kao član radne grupe za izradu nacrta zakona predlagao u ime Bošnjačkog nacionalnog vijeća.

Većinu pojedinačnih rješenja u prijedlogu zakona, kao i prijedlog zakona u cjelini predstavljaju pravni presedan na štetu nacionalnih manjina i manjinske samouprave u Srbiji. Takođe, predložena zakonska rešenja jesu odraz namere da se pripadnicima nacionalnih manjina građanska i manjinska prava, zajamčena Ustavom, ograniče, suspenduju i unize. Okruglom stolu, koji je organizovan uz podršku Misije OSCE-a u Srbiji, prisustvovali su predsednici i predstavnici nacionalnih savjeta, predstavnici lokalne samouprave Kučevo i medija.

Izvor: BNV

Podeli