Društvo

Više novca za socijalna davanja

Za sedam usluga socijalne zaštite, Grad će u ovoj godini izdvojiti više od 46 miliona dinara. Sa pružaocima usluga danas su potpisani ugovori. Znatno veće izdvajanje sredstava nego ranije, u skladu je sa povećanjem broja korisnika određenih usluga.

Grad Novi Pazar i ove godine izdvojio je novčana sredstva za socijalne usluge. Putem namenskih transfera izdvojeno je 24 miliona dinara dok je Grad izdvojio 22.656.000 dinara, rekao je gradonačelnik Novog Pazar Nihat Biševac posle potpisivanja ugovora sa pružaocima usluga.

„Više od 600 naših sugrađana koristiće do kraja ove godine neku od usluga socijalne zaštite, što znači da će i broj zaposlenih na ovim projektnim aktivnostima biti veći. Konkretno, ove godine obezbediće se 56 radnih mesta za nezaposlene sugrađane“, rekao je Biševac

Gradonačelnik je podsetio da je po izdvajanju sredstava za oblast socijalne zaštite Novi Pazar  u samom vrhu lokalnih samouprava u Srbiji, i da će „u interesu podrške sugrađanima kojima je takva pomoć potrebna, u narednom periodu biti izdvojeno još više novca“.

Predstavnici Udruženja psihologa, Centara za socijalni rad i Udruženja za pomoć mentalno nedovoljno razvijenih osoba istakli su značaj podrške koju dobijaju od gradonačenika i Grada.

„Danas smo potpisali ugovor za 2018. godinu sa Gradom Novim Pazarom i  našim gradonačelnikom Nihatom Biševcem. Naše usluge koristi 40 korisnika. Ovom prilikom bih želela da se zahvalim Garadu i gradonačelniku Nihatu Biševcu što ima sluha za naše koridsnike“, istakla je predsednik Udruženja psihologa  Zehra Hasanbegović.

„Ove godine smo konkurisali na dve usluge, dnevni boravak za decu, mlade  i odrasle ometene u razvoju i usluga Predah porodice. „Dnevni boravak“ finansira 60 korisnika a usluga „Predah porodice“ 20“, kazala je sekretar Udruženja MNRO Lejla Delić.

„Ukupna vrednost sredstava koje smo dobili za sve tri usluge je 10 ipo miliona dinara i projekat će se realizovati do kraja ove godine. Kao i u prethodnim godinama trudićemo se da svima pružimo adekvatnu uslugu onako kako je to u skladu sa svim standardima koje se sprovode za realizaciju ovakvih vrsta usluga. I naravno nastavićemo da obilazimo i brinemo o starima kako bi mogli samostalno da funkcionišu u normalnom životu“, rekao je direktor Centra za socijalni rad Adnan Dizdarević.

Projektno finansiranje usluga socijalne zaštite na snazi je poslednje tri godine, a ove godine pokriva sedam vrsta usluga. Konkusom za 2018. godinu,  novac je dodeljen Udruženju psihologa, za usluge: personalne asistencije i ličnog  pratioca, Udruženju za pomoć MNRO za usluge: dnevnog boravka i predah porodice i Centru za socijalni rad koji pruža usluge: pomoć u kući za stara lica i decu ometenu u razvoju i edukativno – terapeutske usluge.

A. Ademović

Podeli