DruštvoVesti

Strategijom do unapređenja položaja i inkuzije Roma

U Novom Pazaru organizovana je obuka o institucionalnom i strateškom okviru inkluzije Roma u Republici Srbiji. Radionicu su organizovali Koordinaciono telo za implementaciju Strategije za socijalno uključivanje Roma, grad Novi Pazar i Visoki komesarijat UN za izbeglice.

Nova Strategija i prateći akcioni plan prepoznaju lokalnu samoupravu kao ključnog nosioca. U narednom periodu veća pažnja će biti usmjerena na lokalne samouprave, jačanje njihovih kapaciteta za sprovođenje mjera i opredjeljivanje sredstava za politiku inkluzije Roma u lokalnoj zajednici. Novi Pazar je u tom smislu, na današnjoj radionici, istaknut kao dobar primjer integracije romske zajednice.

“Grad Novi Pazar se pridružio inicijativi lokalnih samouprava za unapređenje položaja i inkluziju mladih Roma. Cilj je pre svega pojačati kapacitete službenika u lokalnim zajednicama i povećanje kapaciteta romskih zajednica na lokalu. Grad Novi Pazar će odvojiti i dodatna sredstva kako bi se mladi iz ove zajednice što bolje uključili u lokalnu zajednicu i kako bi se stvorili što bolji uslovi za sve građane”, rekao je gradonačelnik Novog Pazara Nihat Biševac.

Inače, Strategija za unapređivanje položaja Roma u Republici Srbiji postavlja osnove za unapređivanje položaja Roma i smanjenje razlike između romske populacije i ostalog stanovništva. Takođe, ovim dokumentom stvara se osnova za identifikovanje i primjenu mjera afirmativne akcije, prije svega u oblastima obrazovanja, zdravlja, zapošljavanja i stanovan.

“Ističemo dobar primer Novog Pazara koji je dobar primer integracije romske zajednice i odličan primer prijema donatorskih sredstava što je posebno važno, obzirom na našu saradnju sa donatorskom zajednicom”, rekao je Nenad Ivanišević ispred Koordinacionog tela za praćenje realizacije Strategije za inkluziju Roma.

Kako je naglašeno, Srbija ima dobar zakonodavni i strateški okvir u oblasti inkluzije Roma. Napore ka integraciji romske zajednice podržava i nadgleda Komesarijat UN za izbeglice.

“Naš zadatak je da podržimo napore Vlade Srbije i Koordinacionog tela. Želimo da podržimo ovaj projekat koji podrazumeva podizanje kapaciteta predstavnika lokalnih zajednica za rad sa romskom zajednicom a među njima i sa interno raseljenim licima”, rekla je Jelena Milonjić ispred UNHCR-a.

Za ostvarivanje suštinske ravnopravnosti Roma i Romkinja potrebno je da se, pored kontinuirane institucionalne podrške njihovoj inkluziji i političke volje, ostvari i određeni stepen društvene solidarnosti. Potrebno je da se poboljšaju antidiskriminatorne politike i da se osmisli politika integrativne multikulturalnosti i interkulturalnog dijaloga.

A. Ni.

Podeli