Postavljen krst na hram Svetoga Save u Deževi

Pred više stotina meštana Deževe, ali i okolnih sela, predstavnika lokalne samouprve Novog Pazara ali i velikog broja sveštenih lica, predvodjenih episkopom raško prizrenskim Teodosijem, postavljen je krst na hram Svetog Save koji se gradi u Deževi, u njegovom rodnom mestu.

Ovaj krst čije izlivanje i postavljanje su pomogli brojni donatori predvodjeni Vujicom Đorovićem iz susednog sela, najpre je osveštan, a onda i postavljen na vrh ovog hrama.
Episkop raško prizrenski Teodosije rekao je da se ovaj hram gradi u mestu gde je i trebalo, u rodnom mestu svetoga Save.
“Na ovaj nači se vraćamo sebi, svom nastanku jer ovim se odužujemo svetom Savi na svemu što je uradio za naš rod i govorimo mu da nećemo odavde nikuda ” – rekao je vladika Teodosije.
I donator Vujica Đorović, uspešni biznismen koji je najviše novca dao za izlivanje krsta, rekao je da mu je žao što se ovakav hram pravi tek sad na ovom “svetom mestu”.
“Žao mi je što tokom  školovanja nismo znali kakvo bogatstvo posedujemo ovde gde smo rodjeni. Sam Bog nas je poslao ovamo da pomognemo izgradnju hrama, koji je trebalo da se gradi i pre onoga velelepnog u Beogradu jer je ovo rodno mesto Svetoga Save. Kada hram bude omalterisan, ekipa arhitekata i stručnjaka iz Švajcarske doći će ovde kako bismo uradili ikonostas i unutrašnjost ovog svetog mesta” – najavio je Đorović.
Prema rečima oca Ivana Jeremića, paroha deževskog biće potrebno sigurno još dve godine kako bi se završio ovaj hram, a onda će se pristupiti izgradnji parohijskog doma kako bi svi posetioci koji obiđu ovo sveto mesto imali gde da se odmore i osveže.
K.Radović
 https://youtu.be/4y915qZMlv8
Podeli