Društvo

Političkom edukacijom obilježen Dan mladih Sandžaka

U okviru obilježavanja Dana mladih Sandžaka Stranka demokratske akcije organizovala je seminar političke edukacije mladih o položaju Bošnjaka i Sandžaka. Predavači i učesnici tribine bili su političar i bivši predsjednik Republike Hrvatske, Stjepan Mesić, univerzitetski profesor dr. Nedžmedin Spahiju i predsjednik BNV, Sulejman Ugljanin. Šta to donosi Evropska unija i koje su perspektive Bošnjaka i Sanžaka,  zašto se obilježva Dan mladih Sandžaka,  neke su od tema o kojima se govorilo na ovom seminaru za političku edukaciju.

Osnivač SDA Sandžaka, Sulejman Ugljanin, podsjetio je na historijski značaj odluke SDA donešene prije 27 godina da Bošnjaci bojkotuju regrutaciju i mobilizaciju u Vojsku JNA, kao i da ne učestvuju u ratu niti protiv jednog jugoslovenskog naroda.

” Većina vas nije bila ni rođena, ali uživate plagodati takve jedne pozitivne i korisne odluke. Da smo donijeli pogrešnu odluku ili da smo stihijski išli na poziv izginuli bismo kao agresori što u Sloveniji, što u Hrvatskoj i Bosni. Sramno bi izginuli, a vi ne bi bili ni rođeni ,” rekao je Ugljanin.

Univerzitetski profesor dr. Nedžmedin Spahiju, koji predaje u Prištini na predmetuima Politika balkanskih zemalja i vanjska politika, govorio  je o odnosu Kosova prema Sandžaku koji, kako je rekao, u poslednje vrijeme nije baš najbolji. Razlog tome jeste politika kosovskih predstavnika koja je, kako je objasnio, po svaku cijenu htjela da ne bude prepoznata na zapadu kao islamska ili fundamentalistička.  Spahiju je ukazao na važnost prekogranične saradanje koja bi itakako koristila Sandžaku za šta se zalaže novosnovano udurženje Kosovo za Sanžak. On kaže da je važno i da se odnos Republike Srbije poboljša prema Sandžaku.

“ Sandžak je najveć izazov i za Kosovo i za Srbiju. Za Srbiju Sandžak predstavlja izazov demokratije, u njemu Srbija može dokazati svoju demokratičnost “, rekao je profesor Spahiju.

Poslednji predsjednik Predsjedništva Socijalističke Federativne Republike Jugoslavije i bivši predsjednik Republike Hrvatske govorio je o sličnostima Jugoslavije i današnje Evropske Unije. On kaže da jugosfera i evrosfera nisu u nekoj crnobijeloj suprotnosti i da su brojna prava i pravila u Evrospkoj uniji danas unaprijeđena.

” Znam da ste četvrt stoljeća i gotovo cijeli život indoktrinirani da je nekada bio mrak, a da nas je, nakon devedesetih, ogrijalo Sunce slobode. To njie baš tako ”, rekao je Mesić i naglasio  da je najveći neprijatelj obema sferama nacionalizam, a da je nabujali velikosrpski nacionalizam probudio i ostale tokom devedestih.

Mesić je čestitao omladini Dan mladih Sandžaka i pozvao mlade da razmišljaju o prošlosti, da upoređuju sisteme i preispituju sve što im se nudi.

Podeli