Društvo

Vozači, opreznije za volanom

Dopune Zakonona o bezbednosti saobraćaja sa višim kaznama primenjuju se već dva dana. Iz Prekršajnog suda u Novom Pazaru upozoravaju vozače na opreznije ponašanje za volanom kako bi izbegli sankcije.

Analizom prekršaja iz prethodnog perioda lako se može utvrditi koje greške vozači u Novom Pazaru najčešće prave i da li se na njih odnose i predviđene više kazne u novom Zakonu. Prema rečima predsednice Prekršajnog suda Rubine Društinac najčešće se prekoračuje brzina, zatim dolaze na red i ostali prekršaji: preticanje preko pune linije, vožnja u alkoholisanom stanju, upravljanje vozilom bez vozačke dozvole, prolazak jednosmernom ulicom iz suprotnog smera i drugi. U poslednje vreme smanjuje se broj broj onih koji se pred sudijama pojavljuju zbog bahate vožnje i to je dobro. Iz Prekršanog suda žele da upozore vozače da se za volanom ponašaju odgovornije kako bi izbegli plaćanje daleko viših kazni koje su predviđene novim Zakonom.

„Nekim odredbama Zakona o bezbednosti saobraćaja kazne su i ublažene. To je međutim u veoma retkim situacijama i tamo gde je zakonodavac smatrao da ublažavanje neće uticati na smanjenje bezbednosti učesnika u saobraćaju“, kaže  Rubina Društinac, predsednica Prekršajnog suda.

I dalje ostaje mogućnost sporazumnog prihvatanja krivice od strane vozača, plaćanje kazne u roku od osam dana i umanjenje iznosa za polovinu.

Podeli