DruštvoVesti

BNV svečanom sjednicom uz prisustvo Mesića obilježilo Dan mladih Sandžaka

Svečanom sjednicom kojoj je prisustvovao bivši hrvatski predsjednik Stjepan Mesić Bošnjačko nacionalno vijeće obilježilo je 5. april Dan mladih Sandžaka.

Predsjednik Bošnjačkog nacionalnog vijeća Sulejman Ugljanin čestitajući svima Dan mladih Sandžaka podsjetio je na historijat ovog, kako je rekao važnog datuma, te na 1991. godinu kada je Stranka demokratske akcije Sandžaka donijela odluku o bojkotu regrutacije i mobilizacije u JNA i pozvala narod da ne učestvuje u ratu niti protiv jednog jugoslovenskog naroda. Istog dana donijeta je odluka o formiranju Nacionalnog vijeća, koje će štiti interese Bošnjaka, podsjetio je Ugljanin.

“Vi koji ste mladi ne znate, vaši roditelji podržali su odluku, tada na poziv SDA Sandžaka, parlamentarne stranke sa 97% podrške u Sandžaku, da se Bošnjaci ne odazivaju na regrutaciju i mobilizaciju za rat protiv Slovenije. To je bio naš jasan stav, ako treba da se gine, ginućemo kod svoje kuće a ne kao agresori u Sloveniji. Istorija će pokazati da li smo bili u pravu. Tvrdim da smo bili u pravu”, rekao je Ugljanin.

Specijalni gost svečane sjednice Vijeća bio je bivši predsjednik Hrvatske Stjepan Mesić. On je obraćajući se prisutnima i govoreći o ratu vođenom devedesetih, rekao da on nije izbjegnut lošom politikom i  voljom režima Slobodana Miloševića, koji je, kako je rekao Mesić, lagao svijet da se bori za interese Jugoslavije, i interese Srba u regionu a htio je, kaže Mesić, osvajati tuđu teritoriju i praviti veliku, etnički čistu Srbiju.

“Zbog svega toga imali smo krvav rat u Hrvatskoj, brutalan rat u BiH a krvoprolića je bilo i na Kosovu. Stradalo je preko 100 hiljada ljudi. Sve to zbog jedne loše politike. Moglo se sve završiti drukčije”, rekao je Mesić.

On vjeruje da je ubrzano pridruživanje Evropskoj uniji garant i jedino rješenje da se posljedice rata saniraju, te da se rat više nikada ne ponovi. Na Dan mladih Sandžaka, od mladih traži da zagovaraju politiku ujedinjene Evrope.

Svečanoj sjednici Vijeća prisustvovali su sa saradnicima i gradonačelnik Novog Pazara Nihat Biševac, opština Sjenica i Tutin Hazbo Mujović i Kenan Hot, vijećnici, predstavnici političkih partija te gosti iz Makedonije.

A. Ni.

 

 

Podeli