Društvo

Mahmutović: Elektronski recepti u celoj zemlji i pre planiranog roka

Elektronski recepti zameniće papirni do 30. juna u celoj Srbiji, rekao je državni sekretar u Ministarstvu zdravlja dr Meho Mahmutović. Ova procedura će biti jednostavnija i brža za pacijente, izbranim lekrima stvoriće se mogućnost da više vremena posvete pacijentu, a država će uštedeti na godišnjem nivou i do dva miliona evra.

Elektronski recepti su počeli da se izdaju od 30. novembra 2017.godine , najpre u domovima zdravlja u Beogradu, a kasnije u još  42 zdravstvene ustanove u Srbiji, a od pre neki dan i u celoj Vojvodini.  Akcioni plan resornog ministarstva bio je da se ova procedura elektronski recept završi do kraja godine, međutim domovi zdravlja su već počeli da koriste ovu bržu i lakšu metodu, pa će se do 1.jula štampani recepti biti izbačeni iz upotrebe i pre planiranog roka.

“Mi ćemo verovatno kako sada stvari stoje od 1.jula ove 2018.godine imati elektronski recept na celoj teritoriji Republike Srbije što je izvanredan uspeh Ministarstva zdravlja,  od koga najviše koristi imaju naši pacijenti. U Srbiji se godišnje izda oko 60 miliona recepata, što je do sada zahtevalo i troškove za štampane obrasce. Ukidanjem papirnog recepta na godišnjem nivou uštedeće se oko dva miliona evra. Ono što je bitno su i takozvani elektronski obnovljivi recept za hronične bolesti, odnosno pacijent jednim odlaskom kod lekara dobije za 6 meseci trebovanja lekova. Svaka izdata kutija se evidentira kroz elektronski informacioni sistem i prilikom izdavanja tog leka u apoteci, izabrani lekar na računaru dobija informaciju da li je pacijent dobio lek, a na taj način može da kontroliše korišćenje izdate terapije” ,kazao je Mahmutović.

Mahmutović kaže da se uvođenjem elektronskog recepta očekuje i rastrećenje izabranih lekara.

“Sama činjenica da pacijent više ne mora da ide kod lekara samo za recepte smanjiće opterećenje lekara primarne zdravstvene zaštite za 15-40% po sadašnjim merilima, što će lekarima omogućiti da pacijentima koji dođu na pregled posevete više vremena. Od kada je uveden elektronski recept ukupno je izdato 14.875.000 recepata, od čega je za hronične bolesnike oko million. U ovaj sistem je umreženo preko 2870 apoteka, više od 5000 farmaceuta i veliki broj domova zdravlja”, dodao je Mahmutović.

Sledeći projekat Ministarstva zdravlja će biti i uvođenje elektronskog kartona, a radi se i elektronska centralizovana lista čekanja.

“Sve ove procedure će u mnogome olakšati rad zdravstvenog sistema Republike Srbije”, zaključio je Mahmutović.

Podeli