DruštvoEkonomijaPolitika

Ljajić: 5G tehnologija će olakšati život građanima

Telekom Srbija predstavila je mogućnosti 5G tehnologije, a ministar turizma, trgovine i telekominukacija Rasim Ljajić najavio je da je plan države da do 2020. uvede 5G mrežu u velikim gradovima i na auto-putevima.

Brojna su polja primjene mreže pete generacije koja će doprinjeti kvalitetnijem životu građana. Tokom prezentacije 5G tehnologije u Beogradu između ostalih je pomenuta primjena u medicini, automobilskoj industriji, poljoprivredi, uslugama komunikacije i svakodnevnom životu.

“Ova tehnologija će omogućiti mnogo novih servisa i usluga koje će olakšati život gradjanima”, rekao je ministar trgovine, turizma i telekomunikacija Srbije, Rasim Ljajić, istakavši da su mogućnosti primjene ove tehnologije u industriji i privredi neograničene u smislu automatizacije u proizvodnji, te da će sve ona omogućiti otvaranje novih radnih mjesta.

“Predvidjanja pokazuju da će ova vrsta tehnologije generisati dva miliona novih radnih mesta u Evropi, 22 miliona novih radnih mjesta u cijelom svijetu i da će prihod od toga, u 28 zemalja članica EU do 2025. godine, iznositi 113 milijardi evra”, kazao je Ljajić.

Prema njegovim riječima, plan je da se od 2020. godine uvede 5G mreža u Srbiji, najprije pored autoputeva i u velikim gradovima, ali da je preduslov za njeno uvodjenje prodaja oslobodjenog dijela frekvencijskog spektra nakon završetka digitalizacije. Lajić je rekao da će tokom sljedeće nedelje Vlada usvojiti Strategiju razvoja mreže elektronskih komunikacija, a da će Akcionim planom biti predvidjena dinamika i način realizacije izgradnje “širokopojasne infrastrukture”.

Generalni direktor Telekoma u Srbiji, Predrag Ćulibrk, rekao je da je uveren da će 5G mreža biti jedan od vodećih činilaca opšteg tehnološkog napretka:

“Tehnološki fenomeni kao što su robotizacija, veštačka inteligencija, virtuelna i proširena realnost, samoupravljivi automobili, pametni gradovi o kojima sve više čitamo i koji će uskoro sve više početi da nas okružuju, narednih godina dobiće novi podsticaj i ubrzanje sa 5G mrežom”, ocijenio je Ćulibrk.

Na novaj način je premijeno demonstrirana sva snaga i performanse nove tehnnolgojie koje će, kako se očekuje, prevazići neke postojeće tehnološke probleme i ograničenja.

 

Podeli