Društvo

Ugljanin pozvao roditelje da izaberu bosanski jezik pri upisu dece u prvi razred osnovne škole

U školama je počeo upis prvaka za narednu školsku godinu koji će trajati do 31. maja. Uporedo sa njim, u Sandžaku je počeo  i proces izjašnjavanja roditelja na kom jeziku će bošnjačka deca pohađati osnovno školsko obrazovanje. Predsednik BNV-a Sulejman Ugljanin pozvao je sve roditelje da, kako je istakao, jasno i nedvosmisleno, kažu da će njihova deca da se obrazuju na bosanskom jeziku. Na redovnoj konferenciji za medije Ugljanin je najavio i obeležavanje Dana mladih Sandžaka 5.aprila brojnim aktivnostima izmedju ostalog i gostovanjem bivšeg predsednika Hrvatske Stjepana Mesića.

Ugljanin je poručio roditeljima da je ovo “poslednja godina kada se moraju izjašnjavati na kom će jeziku deca pohađati osnovnu školu”.

“Pozivam roditelje da bez ikakvih obzira, sa puno ozbiljnosti i odgovornosti, izađu i upišu bosanski jezik, da se jasno i glasno izjasne o identitetu svoje dece. Trebalo bi da ovo bude poslednja godina u kojoj se roditelji izjašnjavaju. Poučeni dobrim primerima iz Vojvodine, gde su se nakon izjašnjavanja roditelja na popisu stanovništva o jeziku, veroispovesti i nacionalnosti deca automatski upisivala na jezik za koji su se roditelji opredelili, verujem da će se tako i poštovati volja Bošnjaka koji su se na popisu 2011 jasno izjasnili šta su i ko su” – rekao je Ugljanin.

On je istakao i da će BNV odmah početi da radi na “poboljšanju kvaliteta nastave u vrtićima” i da se vaspitačima omogući sticanje osnovnih znanja i kvalifikacija iz oblasti identiteta i kulture Bošnjaka.

Prema podacima koje je izneo Ugljanin, u Sandžaku se na bosanskom jeziku obrazuje 15 536 učenika u osnovnim i srednjim školama, što je 676 odeljenja.

K.R.

Podeli