Politika

Negativnom kampanjom o sertifikatima Zukorlić kritikovao Tursku

Kontrolu izvoza mesa u Tursku vrše inspektori turske  Uprave za veterinu koji neprekidno borave u Srbijii i kontorlišu celokupan proces od klanja, obrade, pakovanja, do izvoza, a u saradnji sa nadležnim domaćim službama. Kampanja portala bliskog Muameru Zukorliću i njegovoj Stranci pravde i pomirenja da u Tursku stiže neprovereno meso ima za cilj da primora nadležne turske organe da sertifikat dobijaju striktno od firme Agencije za cerificiranje halal kvaliteta zakonskog zastupnika jednog od funkcionera Stranke pravde i pomirenja Samira Tandira.

U okviru proširenog Sporazuma o slobodnoj trgovini između Republike Srbije i Republike Turske potpisan je i planiran bescarinski izvoz 5.000 tona goveđeg mesa na godišnjem nivou.

Odgovarajućim protokolima i procedurama definisano je da će posao izvoza goveđeg mesa iz Srbije obavljati turska firma koja bude posao dobila na tenderu nadležne  Državne turske organizacije  za meso i mleko  – Et ve sut kurumu.

https://www.esk.gov.tr/tr/

Posao je na tenderu kako saznajemo dobila firma Etči.

http://www.etcii.com.tr/

Ista firma je za potrebe realizacije dobijenog izvoznog posla u Srbiji registrovala ogranak “Etči halal meso” DOO.

http://pretraga2.apr.gov.rs/EnterprisePublicSearch/details/EnterpriseBusinessName/9083722?code=5B89F3BC401E5A9DA913E15CA31261D3A867FBBB

Prema usaglašenim i jasno definisanim procedurama Uprava za veterinu Republike Turske odnosno njeni inspektori su jedini ovlašćeni da vrše neposrednu i direktnu kontrolu klaničnih objekata koji ispunjavaju sve uslove definisane kako našim domaćim tako i turskim propisima i standardima za meso uključujući i Halal sistem.

Uprava za Veterinu Republike Srbije saradnik je i partner turskim kolegama odnosno Organima u stučnom i logističkom smislu, ali Turski organi samostalno donose rešenja o objektima odnosno klanicama koje ispunjavaju uslove i dobiju odobrenje za izvoz.

Ovlašćena firma izvoznik “Etči halal” DOO nakon toga na bazi komecijalnih uslova sklapa ugovore sa klanicama sa te liste odobrenih.

Ono što posebno treba istaći da pored formalne provere svih uslova i davanja odobrenja za klanje i izvoz goveđeg mesa u Tursku , nekoj od klanica je samo početak stroge kontrole jer celokupan proces od klanja, obrade do pakovanja i izvoza neprekidno i celodnevno nadziru i kontrolišu inspektori Uprave za veterinu Republike Turske.

Do sada je takav posao  sklopljen sa jednom klanicom i ostvaren izvoz dok se sa dve klanice od kojih je jedna iz Sandžaka kako saznajemo još uvek pregovara.

Upravo ovako definisanje i realizovanje izvoznog posla, od koje korist imaju svi stočari u Srbiji i u samom Sandžaku jer im je olakšana prodaja i naplata stoke, samih klaničara i potrošača u Turskoj koji dobijaju kvalitetno i halal meso, izgleda da je zasmetalo onima koji su u ovom medjudržavnom aranžmanu  videli ličnu  šansu da sistemom prodaje navodnih Halal sertifikata ostvare prihod od nekoliko stotina hiljada eura.

I portal blizak Mumaeru Zukorliću optužuje ne samo organe i institucije Republike Srbije već i Republike Turske da se navodno ne zna koje i kakvo se meso izvozi. Na taj način direktno podrivaju realizaciju postignutih sporazuma, narušavajući zajedničke međudržavne interese. Zanemarujući i ugrožavajući stočare i u samom Sandžaku ali unoseći i zabludu među potrošače u Turskoj.

Pri tome licemerno skrivajući saradnju sa čitavim nizom drugih klanica u Srbiji koje su debelo platile njihove Halal sertifikate a koje imaju mešoviti asosrtiman mesa goveđeg i svinjskog, a za koje je upitno na osnovu čega su izdati, ko ih je izdao i kako vrši proveru i nadzor nad primenom.

 

 

Podeli