Kultura

Otvorena izložba slika Esme Alomerović

U galeriji Multimedijalnog centra otvorena je izložba slika, umjetnice iz Novog Pazara, Esme Alomerović pod nazivom “Znaci”. Izloženo  je15 odabranih radova mlade umjetnice koji su deo njenog magistarskog rada. Umjetnička intesovanja Esme Alomerović vezuju se za kaligarfiju, za apstraktno slikarstvo, za harfove, tradiciju ali i za spomenike kulture kakvi su nišani, koji za autorku izložbe ne označavaju smrt ili kraj života.

”Inspiraciju sam našla u našoj tradicionalnoj islamskoj umjetnosti, zbog simbolike i zbog umjetničke vrijednosti. Za mene nišani predstavljaju ponovno rođenjenje i nastavak duhovnog puta”, rekla je autorka izložbe, Esma Alomerović.

Izložbu je otvorio profesor na Državnom univerzitetu, akademski slikar, Ervin Ćatović, koji je rekao da izložbe svih autora, a posebno mladih, nagoveštavaju jednu novu sandžačku likovnu scenu.

”Izložba mladih autora još je na većem značaju jer upravo oni donose sa sobom, sa svojom kreativnošću i svojim likovnim izrazom jedan novi senzibilitet, savremeni snezibilitet i nagoveštavaju jednu svoju savremenu likovnu priču. Sigurno da je to sve veoma dobro jer pored renomiranih stvaralaca mi imamo i ove mlade ljude koji su veoma autonomni što zaista puno znači”, rekao je profesor Ervin Ćartović.

Esma Alomerović rođena je u Novom Pazaru 85. godine. Osnovne sutudije slikarstva završila je na Državnom univerzitetu u Novom Pazaru u klasi profesora Ervina Ćatovića, a magistrirala na Akademiji likovnih umjetnosti u Sarajevu u klasi profesora Ibrahima Krzovića i porfesor Nusreta Pašića.

 

Podeli