Društvo

Ne žurite sa zamenom zimskih guma letnjim

Za vozače u Srbiji od 1.aprila prestala je obaveza korišćenja zimske opreme. Zakon po pitanju zimske opreme propisuje da se ona koristi u periodu od 1. novembra do 1. aprila. U ovom periodu je potrebno da imate 4 zimske gume kao sastavni deo zimske opreme.

Što se tiče letnjih guma Zakon o bezbednosti saobraćaja ne propisuje obavezu njihovog korišćenja, već samo mogućnost da po prestanku perioda u kome ste obavezni na posedovanje zimske opreme pređete na letnje gume.

Letnje gume su za razliku od zimskih konstruisane tako da se po svojstvima materijala bolje prilagođavaju višim dnevnim temperaturama. Dakle kada živa u termometru počne redovno da prelazi 8 stepeni. Prilikom kočenja, šara i svojstva letnje gume omogućuju ostvarivanje kraćeg zaustavnog puta.

Letnje gume će u uslovima viših dnevnih temperatura ostvarivati bolje performanse. Ovde se ne misli samo na omogućavanje boljeg kontakta sa podlogom već i na činjenicu da se ovi pneumatici mnogo manje troše od zimskih kada su temperature veće.

Vulkanizeri sa kojima smo daas razgovarali kažu da su počele gužve oko zamene zimskih guma ali oni savetuju da se sa ovim poslom ne žuri. Još uvek su niske jutarnje temperature pa je bezbednije na točkovima imati zimske gume. Inače zamena guma i balansiranje košta od 1200 do 1500 dinara.

 

 

Podeli