Mihajlović: Od Obrenovca do Preljine do kraja leta, ceo koridor 11 u 2024.

Ministarka saobraćaja, građavinarstva i infrastrukture Zorana Mihajlović kaže za RTS da je tunel Brančić, čija će leva cev danas biti probijena u prisustvu predsednika Srbije Aleksandra Vučića, najduži tunel na Koridoru 11, dug gotovo kilometar i da je to završni deo najtežeg dela deonice.

„Verujem da ćemo na kraju leta imati 104 kilometra od Obrenovca do Preljine”, ističe Mihajlović.

„Građevinska sezona nije prestajala i na mostovima i tunelima radilo se 24 časa. Tunel Brančić je najduži tunel na Koridoru 11, dug gotovo kilometar. To je završni deo najtežeg dela deonice i verujem da ćemo na kraju leta imati 104 kilometra od Obrenovca do Preljina”, rekla je ona za RTS.

Napominje da se ceo Koridor 11 koji ide kroz Centralnu Srbiju radi sa kineskom kompanijom „Čajna komunikejšn konstrakšn”.

„Mi smo prošle godine potpisali ugovor za Preljina-Požega koji je vrlo važan, a dobili smo informacije od kineske strane da je odobren i ugovor o finansiranju. Tu deonicu počinjemo da radimo najkasnije u martu sledeće godine. To je najteža deonica i velike su investicije i novci koje smo uložili”, kaže Mihajlović.

Dodaje da se deonica od Požege do Boljara ne može očekivati pre 2020. godine.

„Crna Gora radi svoj deo koji je kod njih manji ali težak. Ta deonica je vrlo bitna kada govorimo o bezbednosti jer ćemo zaobici Ibarsku magistralu”, ističe ministarka.

Kaže da bi Koridor 11 trebalo da bude kompletiran 2024. godine.

„Rok za završetak deonice Koridora 11 od Obrenovca do Preljine je kraj leta ove godine”, napominje Mihajlović.

Dodaje da je u Srbiji danas prvi čovek Ruskih železnica Oleg Belozjorov i da je ta kompanija jedna od najboljih u svetu.

„Mi sa njima rekontruišemo 200 kilometra pruge, sa njima je sve u dan, i po kvalitetu, kako je dogovoreno. Danas ćemo razgovarati o projektu dispečerski centar. Projektna dokumentacija je završena i pričamo o centru koji bi bio na Topčideru. Za Srbiju je važno da to ima”, objašnjava ministarka.

Kaže da će sa Belozjorovim prisustvovati početku radova u tunelu Čortanovac koji je dug 2,2 kilometra.

Dodaje da nijedna američka kompanija ne radi u Srbiji u oblasti infrastrukture ali da se sa svima razgovara.

„Do sada nijedan sporazum sa američkim kompanijama nije potpisan, postoje vladine procedure, a parlament ratifikuje te sporazume”, ponovila je Zorana Mihajlović, povodom optužbi lidera SRS Vojislava Šešelja da je bez znanja vlade nacrt sporazuma uputila američkoj ambasadi u Beogradu.

(Tanjug)

Podeli