Društvo

Nove kazne u saobraćaju od 3. aprila

 

 

Skupština Srbije je izglasala izmene i dopune Zakona o bezbednosti saobraćaja na putevima, kojima je smanjena dopuštena količina alkohola u krvi vozača na 0,2 promila, povećane kazne za prekoračenje brzine, a duplirane su i kazne za nekoršićenje sigurnosnih pojaseva. Nove kazne primenjivaće se od 3. aprila.

Utvrdjene su više kazne za nasilničku vožnju – preticanje kolone vozila preko pune linije, prolazak kroz crveno svetlo, kao i vožnja sa više od 0,2 promila alkohola u krvi. Za ove prekršaje predvidjen je obavezan zatvor od 30 do 60 dana ili kazna rada u javnom interesu od 240 do 360 sati, uz 14-16 kaznenih poena i devet meseci zabrane upravljanja vozilom. Zbog nekorišćenja sigursnosnog pojasa, umesto dosadašnjih 5.000 dinara kazna je 10.000 dinara.

Za mlade su pooštreni uslovi pod kojima oni mogu da dodju do vozačke dozvole, a ne mogu upravljati vozilom snage motora iznad 80 kilovata sve dok ne steknu spremnost i iskustvo da upravljaju vozilom veće snage.

Utvrdjen je i obavezan video-nadzor tehničkih pregleda, što će daljinski pratiti Ministarstvo unutrašnjih poslova.

Pojedine radnje se više ne smatraju prekršajem – preticanje bicikala, radnih mašina, traktora, motokultivatora, odnosno zaprežnog vozila, preko pune linije, pod uslovima propisanim zakonom, jer je uočeno da leti to utiče na stvaranje kolona, što smanjuje bezbednost na putevima.

U razgovoru sa vozačima zabeležili smo njihovo odobravanje pooštravanja kaznene politike u saobraćaju uz navođenje brojnih primera nepropisnog ponašanja. Ima i onih koji smatraju da kazne neće biti dovoljne za obuzdavanje bahatih vozača na gradskim ulicama u Novom Pazaru.

Novim zakonom ispravljaju se greške koje su uočene od 2009. do danas, ali i uvode novine za koje se smatra da će smanjiti broj poginulih i povređenih. Prošle godine na putevima je poginulo 579 ljudi, što je pet odsto manje u odnosu na godinu ranije, a među nesrećno stradalima je bilo četrnaestoro dece.

 

 

Podeli