Društvo

Svečana završnica trećeg IT karavana održana u Novom Pazaru

Ministarstvo trgovine, turizma i telekomunikacija i u 2018, treću godinu za redom, pokrenulo je kampanju IT karavan za učenike osnovnih škola u Srbiji, njihove roditelјe i nastavnike, sa cilјem podsticanja pametnog i bezbednog korišćenja novih tehnologija. Osim edukatinve predstave koja je izvedena pred prepunom dvoranom, organizovane su i radionice za učenike i roditelje.

IT karavan je nosilac platforme „Pametno&bezbedno“, koja predstavlja prednosti upotrebe interneta i novih tehnologija u obrazovanju, poslovanju i komunikacijama, ali i opasnosti koje su posledica njihove nepravilne i neusmerene upotrebe, istakla je projektni koordinator Nacionalne asocijacije roditelja i nastavnika Srbije Daragana Đurić.

“Ove godine su ovom aktivnošću obuhvaćeni i roditelji, i u organizaciji kluba roditelja i nastavnika Novog Pazara smo okupili veći broj roditelja koji će dobiti konkretna  uputstva kako da zaštite svoju decu od različitih opasnosti koje vrebaju na internetu, a s druge strane, ne manje važno, da razumeju sve dobrobiti koje internet donosi u savremen život dece. Da je to neizbežno i sve načine na koje internet može da pomogne u putevima njihovog saznanja“, kazala je Đurić.

Edukativna predstava, priča o generacijskom jazu, zabludama i dece i odraslih, upozorava na opasnosti virtuelnog sveta, ali i na traćenje slobodnog vremena. Ali kako ističe direktor OŠ Stefan Nemanja Edin Dugopoljac ovakve predstave su od velike pomoći za decu.

“Ovakve predstave i radionice mogu puno da doprinesu unapređivanju svesti o bezbednosti dece na internetu. Znamo da na internetu imamo raznih sadržaja, a bitno je da roditelji i deca budu upoznati sa time. Da obrate pažnju odakle ti sadržaji dolaze i koja je zadnja namera onih koje te sadržaje šalje“, dodao je Dugopoljac.

Osim edukativne predstave i radionice za decu održana je i radionica za roditelje pod nazivom „Prevencija nasilja na internetu“. Prema rečima predstavnice Nacionalne organizacije roditelja i nastavnika i pazarskog kluba roditelja i nastavnika Zilhe Krlić, cilj radionice je upoznavanje roditelja sa opasnosima interneta.

„Veoma je važno da edukujemo roditelje kako da prepoznaju izvesne probleme i negativne situacije koje mogu da se dese ako deca previše vremena provode na internetu, kazala je Krlić.

“Meni mnogo znače ova predavanja. Mogu da vidim deca šta rade na internetu i da naučim jednostavno i ja kako da se obučim i sve to propratim kako bi deca bila sigurna“, rekla je roditelj Selvija Isljami.

U prethodne dve godine IT karavan je sproveden u ukupno 28 gradova, za preko 10.500 đaka iz 32 škole u Srbiji.

Partneri Ministarstva su, kao i prethodnih godina, Ministarstvo prosvete, nauke i tehnološkog razvoja i kompanija Majkrosoft, a ove godine pridružili su se i Nacionalna asocijacija roditelјa i nastavnika Srbije i Fondacija Petlјa.

A. Ademović

Podeli