Kultura

Uručene pesničke nagrade “Novica Tadić”

Ministar kulture i informisanja Srbije, Vladan Vukosavljević, uručio je Jani Aleksić iz Beograda i Slađani Šimrak iz Beograda književnu nagradu “Novica Tadić”, dok je treći dobitnik priznanja Ekrem Hamid iz Novog Pazara.

Žiri za dodelu nagrade “Novica Tadić” razmatrao je 63 prispela rukopisa autora do 35 godina starosti iz Srbije, Republike Srpske, Crne Gore i rasejanja, a odlučio je na nagradu ravnopravno podeli na tri dobitnika.

Dobitnicima, izuzev Hamida koji je na putu, uručene su diplome i plakete sa likom Novice Tadića na svečanosti povodom Svetskog dana poezije.

Vukosavljević je rekao da je Ministarstvo dodelom nagrade želelo da doda novi impuls i značaj poeziji u kulturi i društvu.

Duh vremena postavlja nam pitanja ima li smisla poezija, kako žive pesnici i kako ih poštujemo, rekao je Vukosavljević i naveo da Ministarstvo svojim mogućnostima pokušava da da impuls poštovanju pesništva danas.

Vukosavljević je citirao Tadića i naglasio da je on govorio da je “pesnik čovek margine, ali to što se on ponaša marginalno, ne znači da treba njegova poezija da bude marginalna”.

izvor: RTS

Podeli