Društvo

Delegacije turske Tuzle posetila Novi Pazar

Delegacija turske opštine Tuzla danas je boravila u Novom Pazaru. Sa gradonačelnikom Novog Pazara Nihatom Biševcem i njegovim saradanicima razgovarali su o uspostavljanju saradnje na polju obrazovanja, kulture, ali se upoznali i sa privrednim potencijalima ovog kraja.

Potpredsednik Opštine Tuzla u Turskoj, Turgut Ozdjan  koja je bratska sa istoimenom opštinom u Bosni i Hercegovini posetio je Novi Pazar. U turskoj delegaciji bili su i  predstavnici direktorijata za obrazovanje pri Ministarstvu obrazovanja Republike Turske.

Cilj je da se projekti, koji se spovode sa bosanskom opštinom Tuzla prenesu i na Novi Pazar ,a  tiču se obrazovanja i kulture. Projekat, koji realizuju dve istoimene barstke opštine je ponovna publikacija tursko-bosanskog rečnika iz 1631.godine, od Muhameda Hevaija Uskufija, a Turski kulturni centar će odraditi promociju rečnika u Sandžačkim opštinama,.

Predstavnici turske opštine Tuzla danas su se upoznali sa privrednim potencijalima ovog kraja sa ciljem da zainteresuju  tamošnje privrednike za moguća ulaganja, posebno nakon najave izgradnje puteva Beogard –Sarajevo i Beograd –Bar koji bi trebali da prođu preko Sandžaka.

Podeli