Društvo

PREMINULA POSLE CARSKOG REZA: Porodica za smrt porodilje krivi lekare

Porodica Biljane Slović za njenu smrt krivi lekare iz Opšte bolnice u Priboju. Tvrde da se rana inficirala i da je dva meseca lečena neadekvatno.

BILjANA Slović (31) iz Pribojske Banje preminula je dva meseca posle lečenja od komplikacija nastalih posle porođaja carskim rezom koji su obavili lekari Opšte bolnice u Priboju. Milanko Grozdanić, otac preminule, za njenu smrt krivi lekare koji su obavili porođaj, a o svemu je obavestio policiju i tužilaštvo. U pribojskoj bolnici nisu htgeli da razgovoraju sa novinarima, dok je iz Zdravstvenog centra Užice rečeno da će slučaj ispitati komisija koju je formirao direktor ove ustanove i utvrditi da li je bilo nepravilnosti u radu lekara.

 – U novogodišnjoj noći Biljana je carskim rezom na svet donela dečaka. Tri dana potom dobila je povišenu temperaturu i usledile su komplikacije – kroz suze započinje priču za “Novosti” otac preminule, Milanko.

Dvoje lekara porodici je saopštilo da je rana otvorena da bi bila očišćena te da će temperatura brzo proći. Međutim…

– Biljani je bilo sve lošije, pojavila se infekcija i bolovi u plućima, da bi tek 25 dana posle porođaja u teškom stanju bila prebačena u Opštu bolnicu u Užice. U razgovoru sa užičkim lekarima rečeno mi je da je rana dosta zapuštena te da će morati da je prebace u Klinički centar Srbije na dalje lečenje – priča o paklu kroz koji je cela porodica prošla Milanko Grozdanić.

INSPEKCIJA: U MINISTARSTVU zdravlja kažu da su poslali inspekciju da uradi nadzor u GAK u Višegradskoj povodom smrti porodilje iz Proboja i da o slučaju što pre podnese izveštaj ovom Ministarstvu.

U Kliničkom centru Srbije, nesrećnoj ženi je odmah nakon pregleda 1. februara urađena operacija, da bi nedugo zatim pala u komu u kojoj je bila sve do 3. marta, kada je i preminula.

– Smatram da je mojoj Biljani u Priboju pružena nesavesna lekarska pomoć i da je greškom lekara, čija imena sam naveo u prijavi policiji, dobila sepsu. Oni si direktno odgovorni za njenu smrt – tvrdi Grozdanić.

Iz Zdravstvenog centra u Užicu poručuju da će komisija ispitati ceo slučaj.

– Dr Miloš Božović, direktor Zdravstvenog centra Užice, hitno je formirao komisiju koja će otići u Priboj i ceo slučaj ispitati. Mi nismo imali nikakvu pritužbu porodice niti zdravstvene inspekcije, međutim nakon interesovanja medija odmah je reagovao direktor i naložio da se utvrde svi detalji smrti Biljane Slović – kaže za, “Novosti”, portparol ZC Užice Danijela Vasiljević.

Pribojsko zdravstvo je dugo na udaru kritike pacijenata, uprkos naporima opštine. Kao glavni razlog za to nameće se manjak stručnjaka.

A.Rovčanin, Novosti

Podeli