Društvo

Omerović: Prava osuđenika u Nišu se poštuju

“Prava svih osuđenika, a i muslimana u Kazneno popravnom zavodu Niš su u potpunosti ispoštovana i u skladu sa svim zakonskim standardima Republike Srbije”, rekao je predsednik skupštinskog Odbora za ljudska prava Meho Omerović, koji je danas nekoliko sati boravio u toj ustanovi i razgovarao sa upravnikom . On je još jednom negirao da je u u toj kazneno popravnoj ustanovi bilo međunacionalnog sukoba, te rekao da niko nije teško povređen nožem i da su sva trojica Novopazaraca, koja su učestvoavla u tuči dobrog zdravstvenog stanja.

Predsednik skupštinskog Odbora za ljudska prava, Meho Omerović, još jednom je negirao informacije pojedinih portala da je u Kazneno-popravnom zavodu Niš došlo do međunacionalnog sukoba, ali i dezinformacije da je jedan Novopazarac izboden nožem. Omerović je danas posetio tu kazneno popravnu ustanovu, te razgovarao sa licima bošnjačke nacionalnosti, ali i onima koji su učestvovali u tuči. On je od upravnika Dejana Panića dobio sve informacije u vezi ovog slučaja tuče i dodao da rodbina osuđenika nema razloga za brigu.

“Osuđena lica, koja su učestvovala u tuči su Adis Ćorović, Nemanja Miković i Haris Murić. Ja sam pojedinačno razgovarao sa njima i dobio sam uverevanja da se tu nije radilo ni o kakvom međunacionalnom sukobu. Jedino lice ,koje je zadobilo lakšu povredu je Miković. Namerno njega prvo pominjem, jer je taj mladi čovek fizički napadnut od strane grupe osuđenika predvođena jednim Beograđaninom i zbog njegove majke garantujem da je njen sin živ i zdrav. Ima samo lakše povrede u predelu brade, a isto se odnosi i na ostalu dvojicu Novopazaraca”, kaže Omerović.

Omerović dodaje da zatvorenici islamske veroispovesti imaju pravo i na obavljanje namaza.

“ Imao sam prilike da od Ismeta Grace, koji je teolog dobijem informacije da im je omogućeno petkom po sat vremena da obavljaju namaz u posebnoj prostoriji, koja je za to namenjena”, kaže Omerović i istakao da je tokom boravka u Kazneno popravnom zavodu Niš imao prilike da se uveri da je i hrana prilagođena potrebama, te da postoji poseban jelovnik po kojem se sprema hrana za muslimane.

“Danas sam se lično uverio u kvalitet hrane. Upravnik mi je rekao da ne postoji nijedna pritužba na hranu, a tokom ramazanskog posta obroci, hrana posude sve je prilagođeno potrebama muslimana, koji se nalaze na izdržavanju zatvorske kazne. Za vreme Bajrama, oni koji imaju pravo dobijaju dozvolu da budu sa svojom porodicom, a organizuje se i svečani ručak”, dodaje  Omerović.

Omerović je na kraju apelovao na sve građane da ne podležu dezinformacijama, te ukoliko imaju saznanja da postoje problemi u svim kazneno popravnim zavodima u Srbiji da se jave njemu,koji će te informacije proveriti u skladu sa svojim nadložnostima predsednika skupštinskog Odbora za ljudska prava.

Podeli