Kultura

“Žak i njegov gospodar” oduševili publiku

Glumci Regionalnog pozorišta premijerno su izveli predstavu “Žak i njegov gospodar” u režiji Davida Alića, a po tekstu čuvenog češkog pisca, Milana Kundere.

Predstava na zanimljiv način preispituje temu predodređenosti, ali i odgovara na pitanje koji je najgori mogući završetak ljudskih priča. U samom tekstu drame čuveni praški pisac, Milan Kundera, daje svoju verziju romana “Fatalist Žak”, filozofa iz 18. vijeka, Deni Didroa, a sami tim daje postojećim likovima novi odnos prema njihovoj vlastitoj sudbini.

” Ta sloboda komunikacije sa čitaocem je fascinanatna. Kako i sam Kundera kaže, on je samu uzeo i napravio varijaciju romana. Nije ovo adaptacija, nije dramatizacija, to je samo varijacija na određeno djelo.  I likovi iz drame su istovjetni likovi koje je i Deni Didro napisao ”, rekao je reditelj, David Alić.

Sudeći po reakcijama publike predstava je značajan iskorak pozorišta u Novom Pazaru.

” Kada smo krenuli da radimo ovako jednu ozbiljnu stvar, bili smo u dilemi da li će to publika prihvatiti. Jer moramo bit pošteni i priznati do sada Regionalno pozorište u Novom Pazaru nije radilo ovakav tip predstava, koje su dubokoumne filozofske gdje treba mnogo razmišljati o raznim porukama.  Ali smo ovako hrabro krenuli naprijed i definitvno se isplatila ta naša hrabrost”, rekao je direktor Regionalnog pozorišta , Seadetin Mujezinović.

Brojna publika u dvorani Kulturnog centra ovacijama i aplauzom pozdravila je sve učesnike jednog od najzahtjevnijih projekata Regionalnog pozorišta.

Predstava će otvoriti i 54. Festival profesionalnih pozorišta “Joakim Vujić” čiji je domaćin Novi Pazar u maju ove godine. Gostujuća glumica direktorka lazarevačkog pozorišta, Ivana Nedeljković, kaže da je predstava itekako dostojna da otvori važnu manifestaciju:

” Mislim da će časno i pošteno otvoriti taj festival s obzirom da je ovo predstava koja je pravljena za festival, odnosno festivalskim sredstvima je  realizovana”, rekla je glumica Ivana Nedeljković, istakavši da je posebno uzbuđenje na sceni odmjeriti snage sa glumcima iz pozorišta drugog grada.

Osim nastupa glumaca i posebnosti ovog komada zapažena je i scenografija, kostimi, a prvi put su u nastupima korišećeni i posebni specijalni efekti.

Podeli