DruštvoVesti

Vlada Crne Gore će za medresu u Podgorici izdvojiti pola miliona eura

Vlada Crne Gore prihvatila je ugovor o finansiranju jedine srednje vjerske škole sa javno važećim obrazovnim programom medrese “Mehmed Fatih” u Podgorici. Time jedina licencirana vjerska škola postaje dio budžeta Ministarstva prosvjete.

Iznos od pola miliona eura medresi će biti isplaćivan u mjesečnim ratama, za potrebe koje se pokrivaju i ostalim školama iz sistema obrazovanja, bruto plate i druga primanja zaposlenih, tekući troškovi za materijale te usluge održavanja. Ovu vijest u Njemačkoj za Radio televiziju Novi Pazar komentarisao je reis IZ Crne Gore Rifat ef. Fejzić koji se u toj zemlji sa svojim sunarodnicima sastao i razgovarao u okviru manifestacije Rožajski dani.

“Ovdje sam sa svojim narodom. Nikada ovdje ne dolazim da tražim sredstva. Nisam dolazio da licitiram niti da ih reketiram. Kada god dođem, cilj mi je da saslušam te ljude, da čujem šta njima treba i šta to mi kao njihova matična IZ možemo za njih uraditi. Novac iz budžeta za medresu ne treba da čudi. Mi smo jedina vjerska škola koja je ušla u legalne tokove, hiljade dokumenata je urađeno kako bi ova škola bila legalna. Takve odluke su značajne za obrazovni sistem muslimana u Crnoj Gori. Imamao još puno zamisli koje moramo realizovati, danonoćno i mukotrpno radimo na velikim projektima”, rekao je Fejzić.

Ova medresa, koja je smještena u Tuzima, izvodi javno važeći program, pa se, kako je rečeno iz Ministarstva prosvjete, samim tim može finansirati iz budžeta. Kako je nezvanično rečeno u Vladi, ovo je ne samo sistemsko prepoznavanje obrazovnih subjekata koji legalno funkcioniraju već i vid borbe protiv svih onih koji nemaju licence, tj. javno važeće obrazovne programe i ne žele biti dio sistema. Ugovor će potpisati direktor medrese Fuad Čekić i ministar prosvjete Damir Šehović.

A. Ni.

Izvor: Agencije

 

Podeli