Hronika

Male boginje odnijele prvi život u Novom Pazaru

“Male boginje odnijele su prvi život u Novom Pazaru”, rekla je portaparolka Opšte bolnice dr. Suada Gicić Skenderi. Jutros oko 5:25h, zbog komplikacija, koje su najvjerovatnije prouzrokovale morbile umrla je Novopazarka stara 42. godine. Do sada je sa simptomima ove bolesti na Infektivnom odeljenju liječeno preko 100 pacijenata, a zbog komplikacija nastale usled ove bolesti u Srbiji je umrlo 10 osoba.

Četrdestdvogodišnja Novopazarka primljena je u novopazarsku Opštu bolnicu 9. marta sa razvijenom kliničkom slikom morbila, ali joj se stanje pogoršalo. Ona je umrla zbog komplikacije koje su najvjerovatnije prouzrokovale male boginje. Portparolka Opšte bolnice, dr. Suada Gicić Skenderi, kaže da je ovo prvi slučaj, koji se završio tragično, ali da se plaši da bi takvih slučajeva moglo da bude i u narednom periodu.

” Pacijentkinja je 9. marta, primljena sa razvijenom kliničkom slikom morbila i njenim komplikacijama odnosno zapaljenjem pluća. Komplikacije su kulminirale razvojem akutnog respiratornog distresa”, rekla je Gicić Skenderi.

I pored svih preduzetih mjera i pored napora ljekara i osoblja zaposlenog na Infektivnom odeljenju naše Opšte bolnice, nažalost,  pacijentkinji nije bilo spasa. Vakcinalni status pacijentkinje je nepoznat, dakle, nepouzdano je da li je bila vakcinisana.

“S obzirom na povećan broj oboljelih osoba i na moguće komplikacije, molim naše sugrađane da provjere svoj vakcinalni status, da ne izbjegavaju vakcinaciju svoje djece, da poštuju zabranu posjete oboljelima u Opštoj bolnici kako bismo predupredili nove slučajeve oboljenja ”, rekla je portparolka Opšte bolnice, Suada Gicić Skenderi i istakla da se radi o vrlo lako prenosivom oboljenju.

Kako saznaje Radio-televizija Novi Pazar  trenutno je 13 pacijenata oboljelih od morbila na Dječjem odjeljenju i 15 na Infektivnom, a većina pacijenata je iz Tutina. Vakcinacija protiv malih boginja najbolja je zaštitita, ali je u odbrani od ovog opasnog virusa, kao i mnogih drugih, jedna obična rutinska stvar takođe mnogo važna – pranje ruku, upozoravju lekari.

Podeli