Ljajić: Rešenje problema oko brašna za mesec dana

Ministar trgovine, turizma i telekomunikacija Rasim Ljajić kaže za RTS da bi problemi oko uvoza brašna iz Srbije u Makedoniju trebalo da budu rešeni za mesec dana. Dodaje da Srbija prednjači u regionu što se stranih investicija tiče.

Rasim Ljajić rekao je gostujući u Dnevniku RTS-a da bi prva sednica mešovitog srpsko-makedonskog Komiteta trebalo da se održi u Beogradu 14. marta i da će na toj sednici biti traženo dugoročno održivo rešenje za uklanjanje svih vancarinskih barijera i povećanje trgovinske razmene dve zemlje.

“Juče smo počeli sa rešavanjem ovog problema i trebalo bi da on bude rešen za mesec dana. Mi smo u poslednjih osam godina imali 13 barijera za brašno, a trajnog rešenja nema bez dogovora koji smo postigli i oročili za mesec dana”, objašnjava ministar.

Ljajić kaže da nijedna ekonomija od 10 miliona stanovnika ne može sama da ostvari ekonomski napredak.

“Glavne barijere zbog kojih stagniramo su političke, koje stvaraju lošu klimu za ekonomsku saradnju, ali i carinske. Zbog ovakvih barijera koje imamo i koje smo i drugima pravili, stagniramo i želimo slobodan protok roba. Logistički troškovi na Zapadnom Balkanu su 16 odsato BDP-a, a u Evropi osam odsto”, napominje Ljajić.

Kaže da Srbija sa zemljama u regionu ne stoji loše što se rominga tiče, ali da postoje druge vrste prepreka za zajedničko tržište.

“Prvo tu su političke prepreke, neke to asocira na stvaranje Jugoslavije što je besmisleno, drugo protekcionističke mere, jer neko nastoji da zaštiti svoje male sektore, a treće CEFTA ne funkcioniše. Ona će ili stagnirati ili moramo da pređemo u veći stepen integracije što vodi ukidanju barijera”, ističe ministar.

Objašnjava da što se stranih investicija tiče, Srbija prednjači u regionu.

“Ali uzmite region kao celinu, rezultati su katastrofalni. Do 2015. godine, Mađarska je privukla tri i po puta stranih investicija više nego ceo region zajedno. Nemamo kapacitete kao pojedinačne zemlje, naša preduzeća su nekonkurentna na globalnom tržištu, a udruživanjem imamo neke šanse”, dodaje Ljajić.

Dodaje da je zajednički ekonomski prostor i potpuno ukidanje barijera jedino rešenje. Kaže i da je izvoz mesa u Tursku krenuo prema sporazumu.

“Pitanje je sad da li ćemo imati onoliko mesa koliko je predviđeno sporazumom. Mi moramo da otvaramo i nova tržišta”, zaključuje ministar Ljajić.

Na pitanje zna li nešto o eventualnoj rekonstrukciji Vlade, ministar Ljajić kaže da ne zna ništa.

“Znam koliko i vi, dakle ne znam ništa”, navodi Rasim Ljajić.

Izvor: RTS

Podeli