Kultura

Knjige na bosanskom za osnovce

Sa ciljem da podrži nastavu na bosanskom jeziku ali i da afirmiše dječju književnost Narodna biblioteka Dositej Obradović uz podršku Grada Novog Pazara poklonila je osnovnim školama lektire i naslove svjetskih autora pripremljene i prevedene na bosanski jezik.

Knjige su dobile biblioteke sedam novopazarskih osnovnih škola. Riječ je o svjetskim klasicima dječje književnosti bez kojih je nazamislivo obrazovanje jednog djeteta. Od sada učenici koji pohađaju nastavu na bosanasnskom, bez poteškoća mogu uživati u doživljajima Toma Sojera, pisca Marka Tvena, čitati Egziperijevog Malog Princa, ali i su njihove bilioteke, između ostalih, bogatije i za primjerke Hemingvejevog romana Starac i more.

” Obezbjedili smo oko hiljadu knjiga kojima želimo da podržimo nastavu na bosanskom. Takođe želimo I da knjigu približimo našim korisnicima. Izdali smo naslove za uzrast od petog do osmog razreda, a u 2018. godini planiramo da izdamo još tri naslova koji će biti za razrede od prvog do četvrtog “, kaže direktor biblioteke, Elijas Rebronja.

Učenici škole Rifat Burdžović Tršo kažu da će im knjige olakšati učenje bosanskog jezika ali i obrazovanje uopšte. Svaka od škola, za početak, dobiće po 25 knjiga. Podršku realizaciji projekata dao je Grad Novi Pazar.

” To je izuzetan projekat u smislu promovisanja bosanskog jezika i bošnjačkog duha. Na ovaj način kultura se čuva i neguje “, rekao je član kabineta gradonačelnika, Rifat Redžović.

Pet naslova, čije su primjerke dobile osnovne škole, pripremio je i prevo tim gradske biblioteke tokom 2017. godine. Kako je najavljeno predstavnici Gradske uprave i biblioteke će na ovaj način u narednom periodu obići sve gradske i seoske škole.

Podeli